Log in
A+ A A-

Σκα Κέλερ: Δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα

Για «κρίση αλληλεγγύης και ευθύνης» στην σημερινή Ευρώπη κάνει λόγο η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφού επισκέφθηκε την Ειδομένη και άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, εκφράζει την απογοήτευσή της για την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Όπως εκτιμά, αφήνει μεγάλο μέρος της ευθύνης στην Ελλάδα, η οποία «κάνει πραγματικά πολλά» και «δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη της».

Σε ερώτηση αν εμπιστεύεται την Τουρκία σε αυτή την συμφωνία, η κ. Κέλερ υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα όπου δεν τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο στρατός σκοτώνει άμαχους πολίτες σε τεράστιες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά, η ελευθερία του Τύπου είναι δραματικά περιορισμένη, ενώ τώρα υπάρχει πρόβλημα και με την τρομοκρατία». «Σε καμία περίπτωση πάντως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για πρόσφυγες, διότι δεν τους προσφέρει καμία προστασία. Για τους Σύρους υπάρχει περιορισμένη προστασία και για όλους τους άλλους τίποτα» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ζώνη Σένγκεν, η κυρία Κέλερ, υποψήφια των Πρασίνων για την προεδρία της Κομισιόν το 2014, υποστηρίζει ότι είναι απολύτως παράλογο να αποκλειστεί η Ελλάδα επειδή δεν λειτουργούν τα εξωτερικά σύνορα, ενώ θα ήταν προτιμότερο να αποκλειστεί π.χ. η Ουγγαρία.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα «Πράσινη» δεν φαίνεται να πείθεται από την ρητορική της ‘Αγγελα Μέρκελ περί ανοιχτών συνόρων, αφού, όπως λέει, τα σύνορα είναι εκ των πραγμάτων κλειστά και ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Γερμανία έχει μειωθεί, όπως ακριβώς επεδίωκε το κόμμα της.