Log in
A+ A A-

Συνεργασία Merkel-ΔΝΤ-Ελλάδας ζητά ο Obama

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Κυριακή στη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο UPI, ο Obama είπε πως αναμένει την εκτίμηση της Merkel για το πώς η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούν να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επιστρέψει η Ελλάδα σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός Ευρωζώνης, "η ανάπτυξη της οποίας είναι κρίσιμη τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία".
Άλλα διεθνή θέματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες ήταν η Συρία, η Ρωσία και το Ισλαμικό Κράτος.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ζώνες ασφαλείας στη Συρία για τους μετανάστες είναι καλή ιδέα, αλλά οι απόψεις τους διαφέρουν ως προς τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή τους.
Σχετικά με τη Ρωσία και τους αυτονομιστές που στηρίζει στην Ουκρανία, "είναι ξεκάθαρο πως παραβίασαν κάθε όρο που έθετε η συμφωνία του Μινσκ", είπε ο Obama. "Αντί να αποσυρθούν από την ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται εκεί, εκπαιδεύοντας αυτονομιστές και βοηθώντας στο συντονισμό των επιθέσεων".
Αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος, ο Obama είπε πως η Γερμανία και οι ΗΠΑ παραμένουν ενωμένες στη δέσμευσή τους να καταστρέψουν τη "βάρβαρη οργάνωση". Είπε πως ευχαρίστησε την Merkel για την ισχυρή της στήριξη ως μέλος του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί στο Ιράκ.
Οι συζητήσεις των δύο ηγετών τους επικεντρώθηκαν επίσης σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει "τη δέσμευση να εκπαιδευτούν αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και τη στήριξη ενός κυρίαρχου, ασφαλούς και ενωμένου Αφγανιστάν".