Log in
A+ A A-

Bild: O Τσακαλώτος θέλει να παραιτηθεί λόγω φορολογικού

"Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση νέων δανείων προς την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απειλεί την κυβέρνηση με την παραίτησή του".

Αυτό αναφέρει το γερμανικό μέσο n-tv επικαλούμενο την εφημερίδα "Bild". Ο υπουργός φέρεται να έχει αντιτίθεται στις νέες προτάσεις για τη φορολογία και πιο συγκεκριμένα στη μείωση του αφορολόγητου από τα 9.091 ευρώ στα 8.181 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα γερμανικά μέσα, ο Ευ. Τσακαλώτος από το περασμένο καλοκαίρι είχε δηλώσει ότι "δεν είναι διατεθειμένος να φέρει νόμους στη Βουλή που θα υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές", κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αθήνα και εταίροι είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Ιούλιο σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης αξίας 86 δισ. ευρώ για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία και κρατηθεί η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Αντ’ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νέες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό.

Όπως σημειώνουν τα γερμανικά μέσα, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ενίσχυσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων, ενώ "επικίνδυνος" μήνας για την Ελλάδα κρίνεται ο Ιούλιος, κατά τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε εντάξει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε μία από τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης. Μάλιστα για να ενισχύσει αυτή την "κόκκινη γραμμή" είχε υπογραμμίσει: "Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο όριο" από τα 9.091 ευρώ. Η δήλωση αυτή είχε δημιουργήσει περιθώρια ερμηνειών ακόμη και για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των θεσμών για θέσπιση αφορολόγητου ορίου 8.181 ευρώ αντί για 9.091 που προτείνει η κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου διαψεύδουν το γερμανικό δημοσίευμα.