Log in
A+ A A-

Κρίσιμο 48ωρo διαπραγμάτευσης

Ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ του ελληνικού επιτελείου των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη αλλά και των επικεφαλής των Θεσμών ξεκινά σήμερα με μεγάλο αντίπαλο το χρόνο και τη ρευστότητα.

Είναι αβέβαιη ακόμη η διενέργεια της έκτακτης συνόδου του Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη. Αν δεν υπάρξει σύγκλιση μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, οι δανειστές θα αναχωρήσουν έως την Μ. Παρασκευή από την Αθήνα για να επιστρέψουν ξανά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
Ο χρόνος πλέον είναι "εχθρός" της διαπραγμάτευσης όχι μόνο γιατί από τα μέσα Μαΐου και μετά η προσοχή της ΕΕ στρέφεται στο θέμα Brexit, αλλά και γιατί πλέον οι ταμειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου γιγαντώνονται λόγω του προσφυγικού.
Τα "κρούσματα" άντλησης των διαθεσίμων σε Νοσοκομεία, ΟΑΕΕ, ΕΟΠΥΥ, Βουλή και άλλους φορείς του δημοσίου θα πολλαπλασιαστούν αν δεν βγει λευκός καπνός στις διαπραγματεύσεις και αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για πεπερασμένα πλέον περιθώρια. Και αυτό καθώς είναι καθημερινές οι ανάγκες πληρωμής δαπανών που συνδέονται με το προσφυγικό, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί.
Κάνουν λόγο πάντως άλλες πηγές και για προσπάθεια "διόγκωσης" επικοινωνιακά του ζητήματος της ρευστότητας και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εξαίρεση δαπανών λόγω προσφυγικού από τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων "κορυφής" στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Παρασκευής είχε ως βασικό θέμα το νομικό "όχημα" για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ. Παρουσία νομικών επιχειρήθηκε να γίνει σαφές στους δανειστές ότι η ελληνική Βουλή δεν δύναται να νομοθετεί προληπτικά.