Log in
A+ A A-

Μεγαλώνει το νέο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων

Το 2011 αποτέλεσε την χρονιά - ορόσημο για την έναρξη του νέου μεταναστευτικού κύματος από την Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου, σύμφωνα με σχετική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, πρόκειται για έρευνα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (EUI) της Φλωρεντίας σε συνεργασία με το Trinity College του Δουβλίνου, το Ινστιτούτο Elcano Royal της Μαδρίτης και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας, εστιάζοντας στις χώρες του Νότου και, φυσικά, την Ιρλανδία, που επίσης επλήγη από την πρόσφατη οικονομική κρίση.

Η έρευνα εστίασε στις απαντήσεις 7077 ατόμων, εκ των οποίων και 919 Έλληνες.  Όπως τονίζεται, ο αριθμός αυτός είναι μεν σημαντικός, αλλά σίγουρα θα μπορούσε για την χώρα μας να είναι μεγαλύτερος, με δεδομένες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Παράλληλα, βάσει των ίδιων στοιχείων, το 89% των Ελλήνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα είναι πτυχιούχοι, ενώ το 51% προτού φύγουν εργάζονταν και δεν ήταν άμεσα "επί ξύλου κρεμάμενοι".  Παράλληλα, το 49% δεν έχει κλείσει ακόμη τα 30, ενώ ένα 48% κυμαίνεται στις ηλικίες από 31 έως 45 ετών.

Οι χώρες στις οποίες μεταναστεύουν οι Έλληνες είναι η Βρετανία (ποσοστό 25%) και ακολουθούν κατά σειρά η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία και οι ΗΠΑ.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, εκτός από την απόσταση, έχουν και το μειονέκτημα ότι διαθέτουν πολύ αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά στην παροχή νόμιμης άδειας εργασίας.