Log in
A+ A A-

Έρχονται νέοι φόροι

Το «καυτό» πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει, αύξηση των έμμεσων φόρων,  το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών αλλά και όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση εν όψη του Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα κλείνει και τα θέματα των κόκκινων δανείων και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κατά τις πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες (17 έως 19 Μαΐου) και θα ψηφιστεί το αργότερο έως την ερχόμενη Κυριακή.  Ως προς το σκέλος του μηχανισμού, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει με ακρίβεια ποιες από τις δαπάνες, εφόσον καταστεί αναγκαίο, θα περικόπτονται, ώστε να καλύπτονται αυτόματα τα δημοσιονομικά κενά που ενδεχομένως θα προκύπτουν.

Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου το Euroworking Group, που θα συνεδριάσει στις 23 Μαΐου, θα διατυπώσει εάν υπάρχει ή όχι συμφωνία και θα προετοιμάσει τα κείμενα της συμφωνίας – στο καλό σενάριο- για να εγκριθούν την επομένη από το Eurogroup, που θα οδηγήσουν τελικά στην ολοκλήρωση του ελέγχου και την εκταμίευση δόσης που θα κινείται από 9 έως 11 δις ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή.

Μέχρι στιγμής, κατά τις πληροφορίες  έχουν «κλειδώσει» 10 αυξήσεις.

1. Η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στα 24% από την 1η Ιουλίου, με στόχο πρόσθετα έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θα έχει επιφέρει ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων: συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης,  καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ακίνητα, αυτοκίνητα,  λογαριασμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού,  κόμιστρα ταξί κ.ά

2. Η επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας από την 1η Ιουνίου με στόχο πρόσθετα έσοδα 70 εκατ. ευρώ.

3. Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο από την 1η Ιουνίου, με στόχο πρόσθετα έσοδα 520 εκατ. ευρώ.

4. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 3 ευρώ ανά κιλό καφέ από την 1η-1-2017.

5. Την αύξηση κατά 9% στον πάγιο και 30% στον αναλογικό φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων, με στόχο πρόσθετα έσοδα 120 εκατ. ευρώ.

6. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπύρα και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου, απ΄όπου αναμένεται να μπουν στα δημόσια ταμεία περί των 110 εκατ. ευρώ.

7. Η επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση: Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 25 εκατ. ευρώ.

8. Η επιβολή φόρου στις επενδυτικές εταιρίες.Ο φόρος θα επιβαρύνει από την 1η Ιουλίου ε και εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 33 εκατ. ευρώ.

9. Η επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018. Εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 74 εκατ. ευρώ.

10. Οι αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης και τα τεκμήρια διαβίωσης των ΙΧ, τα οποία θα τεθούν σε ισχύει από 1η Ιουνίου και αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα κατά 120 εκατ. ευρώ.