Log in
A+ A A-

Επιχείρηση αναστήλωσης του ηθικού των βουλευτών

Να αναπτερώσει το ηθικό των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης επιχείρησε ο πρωθυπορυργός κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Προς την κατεύθυνση αυτή εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησε σε γενικόλογες εξαγγελίες περί ενός «δότη», οπως ειπε, με τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και επανέλαβε τα περί αλλαγής σελίδας και τέλους του κύκλου της λιτότητας και της επιτροπείας. Παράλληλα επιχείρησε να υπερασπιστεί το νέο υπερταμείο, είπε οτι εκλογές θα γίνουν το 2019, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων, ενώ οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ταύτιση με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών.

«Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους», είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία «νέα συμφωνία» με στόχο να επιτευχθεί ανάπτυξη 4% και να συμφωνηθεί πλεόνασμα 2%, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μαγικές λύσεις και πρόσθεσε: «Οι κυβερνήσεις σας κατάφεραν το αντίθετο. Πού ήσασταν τόσο καιρό και δεν μας λέγατε ότι η λύση είναι χαμηλότερα πλεονάσματα και υψηλότερη ανάπτυξη;».

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Σήμερα κάνουμε το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα σημάνει μια νέα, δημιουργική εποχή για την Ελλάδα. Μια εποχή που θα έχει και αυτή τις δυσκολίες της όμως θα έχει και προοπτική», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα εντάσσεται κάθε χρόνο το πλεόνασμα και χρήματα που δεν έχουν προϋπολογιστεί, όπως τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το Ταμείο θα έχει αρχικά 700 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και προγράμματα για την απασχόληση.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Η ομιλία του κ. Μητσοτακη αποδεικνύουν το στρατηγικό τους αδιέξοδο.Επι της ουσίας, δεν τολμά να προτείνει κάποια μεταρρύθμιση. Λέει όχι σε αυτά που η παράταξή του ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι.

Το «φύγετε αμέσως» έγινε «Άνοιξη του 2017». Νέες εκλογές το 2019 και όχι νωρίτερα

Αφιερώσατε τη μισή ομιλία σας σε ύβρεις κ. Μητσοτάκη. Δώσατε τη μαγική λύση που όλοι περμέναμε. Εξαιρετική πρόταση.Πού ήσαστε τόσο καιρό και δεν μας λέγατε ότι η λύση είναι χαμηλότερα πλεονάσματα & υψηλότερη ανάπτυξη. Λέτε ότι έχετε τον τρόπο να πάτε το πλεόνασμα στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%, οι κυβερνήσεις σας όμως κατάφεραν το αντίθετο . Φέρατε 25% ύφεση και τολμάτε και μιλάτε.

Η άρση της κυριαρχίας επιβληθηκε με το πρώτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρις να ρωτηθει ο λαός. Ποιον κοροίδευτε ότι είσαστε μεταρρυθμιστής.

Μας είπατε πάλι τη σταθερή θέση Σόιμπλε, ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος. Ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο θέμα του χρέους

Ο, τι ψηφίζουμε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου.Η επιλεκτική σας αμνησία είναι βαθιά: ξεχνάτε διαρκώς ότι έγιναν εκλογές μετά τη συμφωνία

Πασχίζετε να βγάλετε τον ελληνικό λαό αδαή εξαπατημενο. Δεν χωράει το μυαλό σας ότι ο λαός είπε το Σεπτέμβρη ότι και δυσκολίες αντέχει αρκεί να μη γυρίσουν πίσω αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα.

Μας κατηγορείτε για επιβάρυνση 1,8 δισ. όταν εσείς είχατε πάνω από 2 δισ. Πώς θα καλύπτατε αυτό. Στενοχωριέστε κ. Μητσοτάκη που αποτρέψαμε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα. Αλλά ορατή η δυνατότητα οι θυσίες αυτές να ειναι οι τελευταίες.

Κάναμε μαι προσπάθεια ανακατανομής των βαρών υπέρ των αδυνάτων στον ΕΝΦΙΑ.

Εκστρατεία ψεύδους για το νέο Ταμείο. Έχετε συνδέσει την «αξιοποίηση» με το «ξεπούλημα» - δεν ισχύει το ίδιο για εμάς. Αξιοποιηση δεν σημαίνει αυτομάτως πώληση. Δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις των ΔΕΚΟ που θα μπουν στο Ταμείο. Μακάρι να μπορούσαμε όσα βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ να περάσουν σε αυτό το Ταμείο. Από τα έσοδα του Ταμείου το 50% θα πάει για την αποπληρωμή του τρέχοντος χρέους και το άλλο 50% στην ανάπτυξη

Από αύριο πρέπει και οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους που απορρέοουν από τη συμφωνία.

Αυτά που λέτε κ. Μητσατάκη διεκδικούν βραβείο ασχετοσύνης και λαϊκισμου. Εμεις θα αγωνιζομαστε για ουσιαστική απομείωση του χρέους. Και δεν είμαστε μόνοιι μας. Παραδειγματιστείτε από τον Γιούνκερ κ. Μητσοτάκη.

Θα περιμενα μια συνετή στάση από την αντιπολίτευση. Να έχουμε μια εθνική γραμμή, δυστυχώς δεν το κάνει.

Δεν θα εφαρμοστεί ο κόφτης. Το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουμε ένα Ταμειίο Εθνικής Αλληλεγγύης, ώστε να υπάρχει «δότης». Το επόμενο διάστημα θα ενισχύσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης

Μεγάλη αδικία να ζητήσουμε αναδρομικά το ΕΚΑΣ. Δεν θα το κάνουμε. Δεν θα προχωρήσουμε ούτε στο πάγωμα ειδικών μισθολογίων.

Σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε ανάπτυξη 3%. Η Ανοιξη της οικονομίας βρίσκεται μπροστά μας. Οι άναρθρες κραυγές του παλιού πολιτικού συστήματος θα είναι ψίθυροι στα αυτιά της Ελλάδας του αύριο.

Ο κύκλος της λιτότητας και της επιτροπείας ήρθε ο καιρός να αρχίσει να κλείνει. Η ιστορία έχει γυρίσει σελίδα.

Απάντηση Μητσοτάκη

Η διαρκής επίκληση της 2ης εκλογικής σας νίκης δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για το α'εξάμηνο 2015.

Που υπήρχε στη συμφωνία του καλοκαιριού υπερταμείο διάρκειας 100 ετών.

Σας ζήτησαν τον «κόφτη» γιατί δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδας

Το μίγμα πολιτικής είναι δικό σας, αλλά τους φόρους θα τους πληρώσουμε όλοι