Log in
A+ A A-

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: "Ασέβεια στον επενδυτή η υπόθεση Αφάντου"

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο New Greek TV παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. O κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο προσφυγικό και τις εικόνες των νησιών που έκαναν τον γύρο του κόσμου, τις επικοινωνιακές επιπτώσεις αλλά και το τι περιμένει την φετινή τουριστική περίοδο. Παράλληλα, μίλησε για τις επενδυτικές δυνατότητες στα νησιά, την υπόθεση Αφάντου Ρόδου και τα εμπόδια που συνάντησε, όπως επίσης και τον εν γένει τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ίδιος την ελληνική ομογένεια. Σε κάθε περίπτωση, κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία και χαρακτήρισε έναν ιδανικό και ασφαλή προορισμό διακοπών.

 

Πόσο δύσκολο είναι για την Περιφέρεια, αλλά και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, να περιορίσουν επικοινωνιακά τις συνέπειες από τις εικόνες με τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες στα νησιά, οι οποίες κάνουν τον γύρο του κόσμου;

Γ.Χ.: Οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό των νησιών μας, ήταν μία βασική παράμετρος που μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα, παράλληλα βέβαια με την διαχείριση αυτού καθαυτού του ζητήματος, με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού και με γνώμονα την ασφάλεια των μικρών νησιωτικών κοινωνιών.

Προσωπικά, αξιοποίησα κάθε δυνατότητα που είχα να επικοινωνήσω προς τα έξω την πιο θετική εικόνα των νησιών μας, που παραμένουν ο ιδανικός και πιο ασφαλής προορισμός διακοπών. Αυτό έγινε είτε μέσω των διεθνών ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα το CNN, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, όσο και με την αναβαθμισμένη παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στις μεγαλύτερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να αποκαταστήσουμε την εικόνα των νησιών μας διεθνώς, αλλά και να στηρίξουμε τα νησιά που επλήγησαν περισσότερο από το προσφυγικό, όπως η Κως και η Λέρος, με ειδικά πλάνα τουριστικής προβολής που εκπόνησε η Περιφέρεια. Πιστεύω ότι ο ψύχραιμος και μεθοδικός τρόπος που κινηθήκαμε, θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα.

Σε τι επίπεδα είχε φτάσει ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά;

Γ.Χ.: Τα νησιά μας έχουν σχεδόν αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο. Οι ροές είναι σήμερα μηδενικές. Βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε με πολύ προσοχή την εξέλιξη της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Είναι πολύ δύσκολη συμφωνία, από την επιτυχία της οποίας θα κριθεί η έκβαση του προσφυγικού για τα νησιά μας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας σας στις ΗΠΑ, εκτός από την συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Ανεξαρτησία, είχατε και επαφές σε θεσμικό επίπεδο.  Ποια ήταν η αντιμετώπιση που εισπράξατε και κατά πόσον πιστεύετε στον διεθνή παράγοντα για την στήριξη των νησιών στην δύσκολη συγκυρία που βρίσκονται;

Γ.Χ.: Αυτό που εισέπραξα είναι το πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα νησιά μας, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της διάθεσης των τοπικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά και βεβαίως των επενδύσεων. Υπάρχει αστείρευτο δυναμικό στις τάξεις της ελληνικής ομογένειας, που περιμένει το «πράσινο φως» για να στηρίξει τα νησιά μας και τη χώρα συνολικά. Ωστόσο αυτό το δυναμικό δεν πρόκειται να στραφεί προς την Ελλάδα, όσο η χώρα συνεχίζει να στέλνει αρνητικά μηνύματα. Οι επενδύσεις απαιτούν οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και, κυρίως, σεβασμό στον επενδυτή. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, όσο καλές προθέσεις κι αν υπάρχουν από εκείνους που θα ήθελαν να βοηθήσουν την χώρα, είναι καταδικασμένες να παραμείνουν προθέσεις. Είναι πραγματικά λυπηρό τόσες δυνατότητες να παραμένουν αναξιοποίητες.

Επειδή η Ελλάδα – ιδίως αυτήν την περίοδο – επιζητεί την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, να αναφερθούμε λίγο στην υπόθεση της επένδυσης Αγγελιάδη στην περιοχή Αφάντου Ρόδου, όπου προέκυψε θέμα με την υπό αξιοποίηση έκταση και την ανακήρυξή της σε αρχαιολογικό χώρο.  Τι συμβαίνει με αυτήν την υπόθεση και κατά πόσον αποθαρρύνει ανάλογες επενδυτικές σκέψεις;

Γ.Χ.: Είναι ίσως το πιο «τρανταχτό» παράδειγμα, όσων ανέφερα προηγουμένως. Μια χαρακτηριστική περίπτωση έλλειψης σεβασμού απέναντι στον επενδυτή. Οι εξελίξεις όσον αφορά την επένδυση στην περιοχή Αφάντου είναι ό,τι πιο αυτοκαταστροφικό θα μπορούσε να συμβεί για την χώρα, την στιγμή μάλιστα που επιχειρείται ένα επενδυτικό άνοιγμα και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει ένα διαφορετικό προφίλ ως προς τις επενδύσεις. Αυτό που συνέβη στην περιοχή Αφάντου, δεν έχει καμία λογική. Σε σημείο που, αναπόφευκτα οδηγείται κανείς στο να αναζητήσει άλλου είδους κίνητρα και σκοπιμότητες για να μπορέσει να ερμηνεύσει το παράλογο.  Γεγονός είναι ότι η αξιοπιστία της χώρας υπέστη ένα ισχυρότατο πλήγμα. Ασφαλώς και αποθαρρύνει πιθανούς επενδυτές. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την συγκεκριμένη επένδυση δεν το γνωρίζουμε, αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από μέρους της κυβέρνησης για το που οδηγείται η υπόθεση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλω να σας ενημερώσω πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αποφασίσει να κινηθεί και δικαστικά κατά της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού που θέτει σε κίνδυνο την επένδυση στην περιοχή Αφάντου Ρόδου.

Ποια είναι τα στοιχεία που λαμβάνετε από τις τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας;  Υπάρχει κάποια πτώση ή διστακτικότητα στις κρατήσεις φέτος;

Γ.Χ.: Η εικόνα που έχουμε αυτήν την περίοδο είναι συγκεχυμένη και πολλές φορές αντιφατική. Βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια θα είναι η εξέλιξή της, αφού είναι πολλές οι παράμετροι που την επηρεάζουν. Δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Τουρκία και η Αίγυπτος, η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει φέτος μια τουριστική έκρηξη. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Από την άλλη, μετράμε σοβαρές απώλειες από την ρωσική αγορά, λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης να στελεχώσει τις προξενικές αρχές στην Ρωσία, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας που απαιτούν οι νέες προδιαγραφές για την έκδοσης βιομετρικής βίζας.

Πρόσφατα ξεκινήσατε μια καμπάνια μέσω διαδικτύου, με κεντρικό hashtag #aegeanlikenoother.  Να αναφερθούμε λίγο στην κεντρική ιδέα, την ανταπόκριση που γνωρίζει κι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις για προβολή από το διαδίκτυο.

Γ.Χ.: Η διαδικτυακή καμπάνια για την προώθηση του τουρισμού, που κάνει χρήση των πιο μοντέρνων και εξελιγμένων ψηφιακών εργαλείων, έχει σκοπό να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του ψηφιακού μάρκετινγκ, ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον τομέα του τουρισμού. Αποτελεί  μέρος του τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Τουρισμού που εκπόνησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ποτέ πριν η περιοχή αυτή, παρότι αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού τουριστικού ΑΕΠ της χώρας, παρότι διαθέτει τα ισχυρότερα τουριστικά brands, δεν είχε ένα πλάνο που να αποτυπώνει ποια είναι, ποιες είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτό το κενό. Έτσι, για πρώτη φορά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν στην διάθεσή τους  ένα ειδικά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων που απευθύνεται σε αγορές -  στόχους, για να δουλέψουν πάνω σ’ αυτό. Πέραν αυτών, δίνουμε έμφαση στις δημοσιογραφικές αποστολές στα νησιά μας, στις joint marketing ενέργειες με κρίσιμους παίκτες της αγοράς και βέβαια στην προσέλκυση πτήσεων.

Στους Έλληνες αρέσει το ταξίδι με πλοίο, οι επισκέπτες όμως από το εξωτερικό – και ειδικά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προτιμούν κυρίως το αεροπλάνο.  Είστε ευχαριστημένος από τις υπάρχουσες υποδομές των αεροδρομίων του νησιού και ποιες κινήσεις γίνονται για να βελτιωθούν;

Γ.Χ.: Η Ρόδος είναι ένας από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια σε επίπεδο διακίνησης επιβατών. Η υπάρχουσα υποδομή του αεροδρομίου, ούτε κατά διάνοια ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις προδιαγραφές του προορισμού. Δεδομένου ότι το αεροδρόμιο της Ρόδου βρίσκεται μεταξύ των προς αξιοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων, ελπίζουμε, σύντομα το νησί να διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου διεθνές αεροδρόμιο, με το υψηλότερο επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τα εκατομμύρια των χρηστών του, εφάμιλλο με τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Τα χρόνια πριν από την κρίση, σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια περνούσε έστω μια εβδομάδα σε ένα νησί.  Πλέον, δεν είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.  Παρότι τα νησιά έχουν υψηλούς δείκτες επισκεψιμότητας, έχει επηρεαστεί η αγορά από την απουσία του Έλληνα τουρίστα, ο οποίος θεωρείτο πάντα «ανοιχτοχέρης»;

Γ.Χ.: Διανύουμε τον έβδομο χρόνο οικονομικής κρίσης. Είναι προφανές ότι ο εσωτερικός τουρισμός έχει δεχτεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Για πολλά νησιά, δυστυχώς, ο ελληνικός τουρισμός είναι ανύπαρκτος. Η οικονομική σταθερότητα είναι και εδώ το κλειδί, για να έχουμε δυνατότητες  σταδιακής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.

Είναι δεδομένη έντονη παρουσία των Δωδεκανησίων στην Βόρειο Αμερική, ενώ υπάρχει και νησί ο Δήμαρχος του οποίου άνηκε για πολλά χρόνια στην οργανωμένη ομογένεια (Νίσυρος).  Εκφράζεται η άποψη ότι αυτό το «κεφάλαιο» δεν έχει αξιοποιηθεί στο ποσοστό που θα έπρεπε από την Πολιτεία.  Ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση;

Γ.Χ.: Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπω να επαναληφθεί, είναι η αντιμετώπιση της ομογένειας σε μία λογική οικονομικής βάσης. Η σχέση μας, πρέπει να είναι μία σχέση αλληλοσεβασμού, αγάπης και αλληλοϋποστήριξης, αλλά κυρίως και πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο. Η δική μας πολιτική δεν έχει προτάσεις χρηματοδότησης από πλευράς της ελληνικής ομογένειας, σχεδίων μας. Η δική μας πολιτική επικεντρώνεται στην αποκατάσταση μίας ισχυρής σχέσης εμπιστοσύνης. Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα της δικής μου επίσκεψης στις ΗΠΑ και αυτό θα παραμείνει ο στόχος μας για την συνέχεια που έχουμε ήδη συμφωνήσει με επιφανείς συμπατριώτες μας της ομογένειας και παροικιακά σωματεία. Ακούμε, κατανοούμε και συνεργαζόμαστε.

Η ομογένεια για εμάς, είναι το DNA και η κιβωτός του Ελληνισμού.