Log in
A+ A A-

Κινήσεις Τσίπρα μετά την ήττα των Podemos

Αρκετά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι μετά το Brexit, οι Podemos θα μπορούσαν να κερδίσουν μία με δύο μονάδες και να διεκδικήσουν με αξιώσεις την δεύτερη θέση. Όμως οι ισπανικές κάλπες δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που έχασε τον μοναδικό δυνάμει σύμμαχο σε κυβερνητικό επίπεδο από τις 27 χώρες της Ε.Ε. αφού απομακρύνεται ώρα με την ώρα το ενδεχόμενο να συμμετέχουν οι Podemos στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο πολιτικός τυφώνας που έφερε η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε. δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς και στους σοσιαλδημοκράτες – κατ ανάγκη - συμμάχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στην Ευρώπη. Ο Φρανσουά Ολάντ έχει χαμηλή δημοτικότητα και προσπαθεί να περάσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με τα συνδικάτα απέναντι του, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μ. Ρέντζι έχασε πόντους από την επέλαση των υποψηφίων του Πέπε Γκρίλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες μετά την ήττα τους στις τοπικές εκλογές φαίνονται δεμένοι στο άρμα της Αν. Μέρκελ. Από την άλλη πλευρά οι Ισπανοί σοσιαλιστές δεν έχουν και μεγάλη εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού να φέρει πιο κοντά τους Podemos με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ακόμα και ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος της Μ. Βρετανίας που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα και βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητείται από το κόμμα του για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις εκλογές.

Όπως αναφέρουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ένα μούδιασμα και μία αμηχανία σε όλους τους ηγέτες των 26 χωρών της Ε.Ε αφού το κίνημα του ευρωσκεπτικισμού που αποτελείται από ετερόκλητα στοιχεία (από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά) κερδίζει έδαφος σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και ζητά δημοψηφίσματα για την παραμονή στην Ε.Ε. Στην αυριανή σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει νέους συμμάχους στρέφοντας το βλέμμα του κυρίως σε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που δεν είχαν πάρει θέση μέχρι σήμερα για την κατάσταση στην Ένωση όπως για παράδειγμα με τους Σουηδούς. Εξάλλου όπως λένε οι ίδιες πηγές ακόμα και οι σοσιαλδημοκράτες στο εσωτερικό τους έχουν διαφωνίες ανάλογα με το ένα η χώρα τους ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να θέσει στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα της διεύρυνσης των δημοκρατικών θεσμών στην Ε.Ε. και την στροφή από τις πολιτικές λιτότητας στο κοινωνικό κράτος και την προστασία των αδύναμων ομάδων. Κάτι όμως που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο αφού οι ηγέτες της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ιταλίας που αποτελούν και την νέα τρόικα στην Ε.Ε. φέρονται αποφασισμένοι να θέσουν το δίλλημα για περισσότερη Ευρώπη και όχι για καλύτερη Ένωση προωθώντας την Ενιαία Εξωτερική Πολιτική και την ενίσχυση αρμοδιοτήτων ομοσπονδιακού χαρακτήρα.

thetoc.gr