Log in
A+ A A-

Νέα επίθεση Τσίπρα για τους πλειστηριασμούς

Η λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης προβλέπει «διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου, και ρήτρα ανάπτυξης», διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν αποτελεί παρά μέρος του σχεδίου της τρόικα για «μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους με μισθούς των 300 ευρώ», ούσα «η τελευταία πράξη του δράματος για την ολοκλήρωση του κύκλου της εσωτερικής υποτίμησης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει την «πολιτική της υποταγής μέχρι τους πλειστηριασμούς» θα «καταστρέψετε τις τράπεζες και θα θέσετε σε κίνδυνο τις καταθέσεις».

«Το σχέδιο της τρόικα είναι η απόλυτη υποτίμηση των ακινήτων και η εκποίηση του τραπεζικού συστήματος», καθώς οι τράπεζες θα εξαγοραστούν «από τα ίδια funds που σήμερα μιλούν με την τρόικα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση των πλειστηριασμών «δούρειο ίππο για να αλλάξει χέρια η χώρα» και να «καταλυθεί» η ανεξαρτησία της.

«Όσοι αποκτήσουν τις τράπεζες θα αναγκάσουν τους Έλληνες να δουλεύουν ως είλωτες 12 ώρες [την ημέρα] για 300 ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε δε πως το σχέδιο μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα θέσει υπό «δημόσιο έλεγχο» τον τραπεζικό τομέα, και θα «προστατεύσει και τους δανειολήπτες και τις καταθέσεις».

Υπογράμμισε μάλιστα πως ο προϋπολογισμός του 2014 δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα, αλλά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα «διώξει την τρόικα» και «θα αλλάξει την Ελλάδα».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πως «με στόχο να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ, εξαφάνισαν το ευρώ από την Ελλάδα.

»Κατασχέσατε το ευρώ και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, προσβάλλατε τον ελληνικό λαό, δημιουργήσατε συμμαχία των προθύμων και είπατε στο λαό εσύ φταις και πρέπει να τιμωρηθείς.

»Και το κάνατε αυτό γιατί υποταχτήκατε σε αυτούς που σας διέταξαν να τα επιβάλλετε, συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίορας συμπλήρωσε ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντάξει στον προυπολογισμό που θα αναθεωρήσει το κατοχικό δάνειο «και θα βάλουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τα χρέη των εταίρων στην Ελλάδα».

Τέλος, υποσχέθηκε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

ΣΚΑΪ