Log in
A+ A A-

Η συνέντευξη Τσίπρα στην ΔΕΘ

Δείτε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

Πρώτη ερώτηση από την ΕΡΤ για το αίτημα Μητσοτάκη περί εκλογών:

Τσίπρας: «Χαίρομαι που μετά από 5 χρόνια δίνει συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Οι προηγούμενοι κρύβονταν. Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για αντιπολίτευση χωρίς βιασύνη. Κάτω από την πίεση ισχυρών εξωθεσμικών παραγόντων λόγω αδειών των ΜΜΕ και προσχώρησε στην άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και μάλιστα πριν την πρώτη αξιολόγηση, αδιαφορώντας για την οικονομία.

Τότε που το ΔΝΤ ζητούσε νέα μέτρα, αντί να στηρίξει την εθνική προσπάθεια, αδιαφορούσε και ζητούσε εκλογές. Πόνταρε όπως ο Σαμαράς στη λογική της παρένθεσης. Η παρένθεση ξεχείλωσε και ο ίδιος εγκλωβίστηκε. Γίνεται γραφική αυτή η προσπάθεια να ζητάει εκλογές.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, αλλά σταθερότητα. Η εικόνα στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως. Όαση σταθερότητας η Ελλάδα σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Εμείς έχουμε στόχους και σχέδιο, έχουμε συμμάχους πλέον στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί τόσο, θα έχει rebound. Το αν θα έχει διάρκεια θα εξαρτηθεί από τη διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ».

Δεύτερη ερώτηση από το ΑΠΕ για το χρέος:

Τσίπρας: «Η γραβάτα έχει να κάνει με ενδυματολογικές προτιμήσεις. Εγώ δεν έχω ταμπού, θα το κάνω όταν έχουμε ένα σημαντικό γεγονός. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να μην βάλω στο γάμο μου. Σημαντικό η λύση της κρίσης χρέους. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Οι περισότεροι πιέζουν για μια οριστική λύση. Μιλάμε για πλαφόν 15% ετησίως στις δαπάνες αποπληρωμής, οφείλουν όμως να εξειδικευτούν. Το ΔΝΤ έχει θέσει όριο μέχρι τέλος του χρόνου, αλλιώς θα φύγει από το πρόγραμμα. Αυτό το deadline είναι και το deadline της διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούν να περιμένουν άλλο οι πολίτες, θέλουν δίκαιη ρύθμιση χρέους. Δεν μπορούν να περιμένουν εκλογές σε άλλες χώρες».

Τρίτη ερώτηση από ρώσικο ΜΜΕ για αγωγούς:

Τσίπρας: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αυτό γίνεται με τον ΤΑΡ και έχουμε πει ότι στο βαθμό που θα υπάρξουν και άλλοι, εμείς θα τους καλοδεχτούμε, στα πλαίσια της ΕΕ».

Ερώτηση από ΣΚΑΙ για ανασχηματισμό:

Τσίπρας: «Αν τον δείτε τον κ. Παππά, πείτε του ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργείο. Δεν είμαι στη λογική του αποφασίζω και διατάζω. Έχουμε μπροστά μας σημαντικό συνέδριο, να λάβουν μέρος όλοι εκείνοι που μας υποστήριξαν. Μετά θα μας απασχολήσουν ζητήματα για βελτίωση αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου. Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων».

Ερώτηση από Εφημερίδα Συντακτών για γερμανικές εκλογές και χρέος:

Τσίπρας: «Το ζήτημα του χρέους δεν είναι θέμα μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας. Αφορά την Ελλάδα και τους τρεις ΘΕσμούς. Η άποψη της Γερμανίας καθοριστική αλλά όχι η μόνη. Στην κ. Μέρκελ θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Εμείς την τηρούμαι, αλλά να το κάνουν και οι εταίροι. Έχουμε κάνει θετική έκπληξη με τις μεταρρυθμίσεις. Θα έπρεπε ήδη να έχουμε και την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, εξαιτίας της αντιπαράθεσης για το χρέος. Δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελούν τροχοπέδη για θετικές εξελίξεις σε άλλες χώρες».

Ερώτηση για το πάγωμα οφειλών σε ταμεία και συντάξεις:

Τσίπρας: «Είμαστε σε διαδικασία μετάβασης, φιλόδοξη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Τώρα είναι η στιγμή να δώσουμε κάποιες ανάσες. Επιβεβλημένη κίνηση που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους, τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό. Το πάγωμα δε σημαίνει διαγραφή χρεών. Είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις στις συντάξεις. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδε μείωση στις συντάξεις.Βλέπαμε πρωτοσέλιδα για το 5% και όχι για το 95% που δεν είδε μειώσεις. Υπάρχει μια επιβάρυνση λόγω αναδρομικών κρατήσεων. Η παραπληροφόρηση δημιούργησε ατμόσφαιρα τρομοκρατική. Πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάλαμε σε ράγες το ασφαλιστικό.

Για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και έλλειμμα του 2009:

Τσίπρας: «Το 2009 θα θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5%. Η διαμάχη αυτή αφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για το αν θα δικαιωθεί η άποψη του Καραμανλή ή του Παπανδρέου. Εμείς ήρθαμε το 2015. Πήγαμε σε συμφωνία χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης στοιχείων. Και ούτε τα αμφισβητούμε, έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat. Αυτό δε σημαίνει ότι η δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να ερευνήσει σκοτεινές πτυχές και ερωτηματικά για το τι συνέβη τότε. Μου προκαλεί ερωτηματικά, όχι ο τρόπος παρέμβασης της ΕΕ, μου κάνει εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έθεσε ζήτημα ότι αν η δικαιοσύνη προχωρήσει, τότε η χώρα δε θα πάρει αυτά που θέλει για το χρέος. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, θα φτάσει σε βάθος, δεν προδικάζω αλλά θα υπάρξει φως. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη συζήτηση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Για πιθανή ενεργοποίηση κόφτη:

Τσίπρας: «Έχουμε δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και θα το τηρήσουμε. Από το '18 και μετά το αν θα παραμείνουν οι στόχοι ή θα μειωθούν, συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το χρέος. Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ρεαλιστικό και αναγκαίο. Μαχητός στόχος που θα καταφέρουμε. Αν πάμε στο 2,5% θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ. Στη ΔΕΘ του 2019 θα εξηγήσω που θα πάνε. Ελάφρυνση επιχειρηματικότητας και μεσαία τάξη, κυρίως έμμεσοι φόροι, απαράδεκτοι οι συντελεστές ΦΠΑ και κατά δεύτερον τη φορολογία ακινήτων. Σταδιακά θα πάμε σε ένα πιο δίκαιο φόρο ακινήτων. Σε παιδεία και υγεία έχουμε καταφέρει θαύματα χωρίς να έχουμε δημοσιονομικό χώρο».

Για προσφυγικό και Τουρκία:

Τσίπρας: «Πολύ δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε με κόπο. Η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ και η ΕΕ την Τουρκία. Οι ροές μειώθηκαν. Δυστυχώς δεν είχαμε μεγάλο αριθμό επιστροφών. Πρέπει όμως να επιταχυνθεί και η συμφωνία από πλευράς Ευρώπης για επανεγκατάσταση. Έχουν υλοποιηθεί μόνο 3.000. Δυσανάλογο βάρος στις πλάτες μας».

Για ΤΑΙΠΕΔ - Πιτσιόρλα και τις επιθέσεις υπουργών εναντίον του:

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Τις αποφάσεις όμως τις παίρνουμε συλλογικά. Για τις αποκρατικοποιήσεις ξεφύγαμε από τη λογική εκπποίησης και υπερασπιστήκαμε δημόσιο συμφέρον. Τα έσοδα πάνε για το χρέος και όχι για να επαναεπενδυθούν στην οικονομία, αλλά βελτιστοποιήσαμε παράλληλα οφέλη. Η δουλειά που κάνουμε με ΤΑΙΠΕΔ και υπουργούς είναι να εξασφαλίσουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. Εξαιρετικά σημαντική η συμφωνία με Κόσκο, ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι της Μεσογείου. Αυτό καταφέραμε με το Ελληνικό, το λιμάνι Θεσσαλονίκης, κλπ».

Ερώτηση από δημοσιογράφο Alpha: «Μας απολύετε 600 εργαζόμενους, γιατί; Δεν δίνατε τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα κανάλια; Ήταν παράνομα; Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; Λέγατε κλαίγοντας ότι θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Τι άλλαξε;»

Τσίπρας (φανερά ενοχλημένος): «Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στη δικιά σας. Δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι στα χρόνια της καταστροφής, τότε που τα μη αδειοδοτημένα ΜΜΕ καταφέρονταν κατά των εργαζόμενων χωρίς έλεος. Δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι. Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας, όπως ενδιαφερόμαστε και για τις 2.000 θέσεις από 4.000 θέσεις που είχαν τα ιδιωτικά κανάλια. Γι αυτούς δεν έκλαψε κανείς, δεν είχαν μάνα αυτοί; Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Δεν κάνατε τότε κινητοποιήσεις. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στον εργαζόμενο. Θέλουμε να ρυθμιστεί το ασύδοτο τοπίο. Το δημόσιο θα έπρεπε να είχε εισπράξει 250 εκατ. σχεδόν. 27 χρόνια αρύθμιστο το τοπίο. έπρεπε να είχαν γίνει 3 δημοπρασίας μέχρι σήμερα. Αναλογιστείτε τι έχασε το Δημόσιο. Τεράστιο ποσό, οι κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίζουν και να στηρίζονται τα ΜΜΕ. Τέσσερις άδειες γιατί τα ΜΜΕ πρέπει να είναι βιώσιμα και να ζουν από τη διαφημιστική πίτα και όχι από τη διαπλοκή.

Μεγιστοποιήσαμε τα κέρδη για το Δημόσιο. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην χάσει κανένας τη δοπυλειά του. Η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες να αυτορυθμίζεται. Ένα από τα κυριότερα μέσα από το '90 κλείνει, το Μέγκα, οι μέτοχοι δεν φρόντισαν για τη διάσωση του καναλιού. Με αδιάβλητο διαγωνισμό όμως δύο από τα προηγούμενα κανάλια κέρδισαν άδεια και δύο νέοι πήραν άδεια. Δύο φεύγουν, δύο έρχονται στην πραγματικότητα. Για εργαζόμενους: Θα δώσουμε κίνητρα αν υπάρξουν απολύσεις να προσληφθούν στους νέους παρόχους. έχουμε εξαγγείλλει προγράμματα υπουργείου Εργασίας για τα 4 κανάλια να προσλάβουν τυχόν απολυμένους με επιδότηση 360 για 12 πρώτους μήνες και τους επόμενους 12 με επιδότηση εισφορών.

Όμως από εκεί και πέρα, οι εργαζόμενοι δε μπορούν να κρατούνται όμηροι από κάποιους. Το τζάμπα πέθανε, τι να κάνουμε. Κάποιοι είχαν μάθει να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Ο αέρας τελείωσε. Κάποιοι άλλοι μίλησαν για νταβατζιλίκι. Το νταβατζιλίκι και το αεριλίκι τελείωσε».

Για νομοσχέδιο πλαστικού χρήματος:

Τσίπρας: «Μας καθυστέρησαν οι Θεσμοί. Αντίστροφη η εικόνα σε σχέση με πριν. Τώρα εμείς πιέζουμε και οι Θεσμοί αργούν».

Για Plan B αν δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους:

Τσίπρας: «Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη 5ετία. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Η κριτική εστιάζεται στα δημόσια οικονομικά. Πρέπει να δούμε την ανάπτυξη.

Για τα έσοδα από της τηλεοπτικές άδειες:

Τσίπρας: «Τα έσοδά του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Σημαντικό και απρόσμενο έσοδο. Θα διανεμηθούν σε έκτακτες παρεμβάσεις, όχι π.χ. σε μόνιμα επιδόματα. Αλλά έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες μπορούμε να κάνουμε.

Για Εξάρχεια:

Τσίπρας: «Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν εφαρμόζει το νόμο στα κανάλια, θέλει να τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια. Η κατάσταση αυτή δεν είναι κανούρια. Η δική μας κυβέρνηση με μεγάλη επιχείρηση παρενέβη στα Εξάρχεια. Αν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο να τον ακούσουμε».

Ερώτηση από δημοσιογράφο STAR: Εμάς μας κλείνετε εσείς λόγω των τεσσάρων αδειών. Μιλήσατε για νταβατζιλίκια έχοντας απέναντι εν δυνάμει άνεργους συναδέλφους. Γιατί δε λέτε πόσα χρήματα κατέβαλαν τα κανάλια; Τι θα γίνει με τις θεματικές άδειες:

Τσίπρας: «Κατανοώ πλήρως τη συναισθηματική φόρτιση. Η θέση εργασίας είναι η πιο πολύτιμη. Αυτυό δεν αφορά μόνο μια συγκεκριμένη μερίδα, αλλά και 1,5 εκατ. ανέργους. Λέω με ειλικρίνεια, δεν κλείνει ο σταθμός σας, δεν ξέρω αν θα κλείσει, μπορεί να εκπέμπει από αλλλού, αλλά όχι από δημόσια συχνότητα χωρίς να πληρώνει. Οι ιδιοκτήτες σας δεν θέλησαν να μπουν να αγοράσουν άδειες. όσοι θέλησαν μπήκαν στο διαγωνισμό και πήραν άδειες. Κάποιοι έλεγαν ότι δε θα πάρει άδεια ο ΣΚΑΙ και πήρε πρώτος. Δε δώσαμε άδεια στους φίλους μας, ήταν αδιάβλητος. Βρισκόμαστε μπροστά ενδεχομένως σε ένα πρόβλημα σημαντικό για τον εργαζόμενο, αλλά δεν είναι σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από αυτό των άλλων. Δεν είναι σημαντικότερο από αυτό του ΑΛΤΕΡ και της Ελευθεροτυπίας. Μόνος μας γνώμονας το δημόσιο συμφέρον. Δε μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών. Δε μπορεί στο όνομα κάποιων θέσεων εργασίας να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση του τοπίου».

Για ευρωμεσογειακή σύνοδο και δήλωση Σόιμπλε:

Τσίπρας: «Η δήλωση αυτή είναι ένδειξη ότι πέτυχε, είχε μεγάλη απήχηση και θα έχει και συνέχεια».

Για το αν μετρούν μόνο τα 250 εκατ. για τη ρύθμιση του τοπίου:

Τσίπρας: «Αστείο ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα διαπλοκή. Πάμε κόντρα σε όλο το σύστημα, ξέρετε τι κόστος έχει αυτό; Ποιά κυβέρνηση είχε το σθένος να πάει κόντρα στο σύστημα; Δεν τσουβαλιάζω, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τον Μητσοτάκη, είναι νέος άνθρωπος. Ο Μεϊμαράκης είχε δεσμευτεί και θα το έκανε. Δεν έχουμε ανάγκη να μας λιβανίζουν τα ΜΜΕ. Θέλουμε αντικειμενική ενημέρωση. Υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικής ενημέρωσης σήμερα».

Για σύγκριση Καραμανλή - Μητσοτάκη:

Τσίπρας: «Ο κ. Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη περίοδο, σε ένα εξαιρετικό σημείο ευημερίας και ανάπτυξης. Έχει κριθεί, όπως έκρινε αργότερα και τον Παπανδρέου, θα κρίνει και εμένα στο μέλλον. Έχει μεγάλες διαφορές το τότε και το τώρα της ΝΔ. Επί Καραμανλή είχε στρατηγική το μεσαίο χώρο και αργότερα υιοθέτησε τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. Σήμερα ο Άδωνις είναι αντιπρόεδρος, όχι απλα ένας στέλεχος. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να φέρει ένα νέο ήθος και να υπερβεί το όνομά του. Είναι συνέχεια μιας οικογένειας 70 χρόνια στην πολιτική, ότι πιο παλιό, υπερασπιστής του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος που ο λαός καταδίκασε 3 φορές το 2015».

Για ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ:

«Δεν δίνουμε το πλειοψηφικό πακέτο»

Για μείωση εσόδων:

«Τα έσοδα τον Αύγουστο ήταν μειωμένα κατά 90 εκατ. λόγω ΕΝΦΙΑ 700 εκατ. ευρώ που θα εισπραχθεί το Σεπτέμβριο. Στην πραγματικότητα είχαμε αύξηση 600 εκατ. ευρώ. Νέα μέτρα δεν θα υπάρχουν ούτε νέες επιβαρύνσεις. Πάμε καλά, να το καταλάβετε.

Για υποσχέσεις Μητσοτάκη:

«Πώς θα μειώσει 30% τον ΕΝΦΙΑ και θα επιστρέψει 250 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες; Είναι πάνω από ένα δισ. Δε θα μείνει κολυμπιθρόξυλο στο Δημόσιο».

Για αυτοκριτική για το α εξάμηνο '15:

«Από θέαμα δεν είχατε παράπονο. Είχαμε φαντεζί ομάδα. Δίναμε μάχη σε πεδίο με στημένη διαιτησία. Όσο και να παίζαμε άμυνα, δύσκολο να κερδίσουμε. Το α' εξάμηνο δεν πήγε χαμένο. Υπήρχαν στερεότυπα ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν, σήμερα άλλη εικόνα, η ημέρα με τη νύχτα. Για την άμυνα έχουμε τον Τσακαλώτο».

Για γερμανικές αποζημιώσεις:

«Το ζήτημα είναι ανοιχτό. Δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις, αλλά δεν θα το αφήσουμε στις καλένδες της ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάνουμε συντονισμένες κινήσεις, το πότε θα κάνουμε την επόμενη θα εξαρτηθεί από την επίσημη γερμανική αντίδραση και το ποιό είναι το κατάλληλο τάιμινγκ. Θέλουμε να κλείσει το ζήτημα, πιστεύω θα τα καταφέρουμε».

thetoc.gr