Log in
A+ A A-

Τσίπρας σε Ερντογάν: "Ανεπιθύμητοι όσοι εμπλέκονται σε πραξικόπημα"

"Ανεπιθύμητους στην Ελλάδα" χαρακτήρισε τους εμπλεκόμενους στο τουρκικό πραξικόπημα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η τοποθέτηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα δεν αφορούσε άμεσα τους "8" που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, αλλά ήταν καθαρά γενική, αφού ξεκαθαρίστηκε για μια ακόμη φορά ότι στο δικό τους ζήτημα θα ακολουθηθεί όσα προβλέπει η διεθνής νομοθεσία.

"Το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο, ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και συμφωνη με όσα ισχύουν και όχι προσβλητέα νομικά.", εξήγησε ο κ. Τσίπρας. Όπως αναφέρεται, δεν υπήρξε κάποια δυσαρέσκεια από τον Ερντογάν σε αυτήν την τοποθέτηση.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο κ. Ερντογάν, στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, συζητήθηκαν ακόμη το προσφυγικό και το Κυπριακό.

ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ"

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την συμπαράστασή του στον Τούρκο Πρόεδρο για τα γεγονότα του Ιουλίου, επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη της ελληνικής Κυβέρνησης.

«Χαίρομαι που σας βλέπω καλά. Ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία. Για εμάς η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι σημαντικές», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όμως ήταν προσεκτικός όταν η συζήτηση κατευθύνθηκε στο θέμα των "8".

"Το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο, ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και συμφωνη με όσα ισχύουν και όχι προσβλητέα νομικά.", τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επέδειξε κάποια δυσαρέσκεια σε αυτήν την τοποθέτηση.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Αναφορικά με το προσφυγικό, η ίδια πηγή τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε την προσπάθεια της Τουρκίας για μείωση των προσφυγικών ροών.  Βάσει των σχετικών στοιχείων, ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά μειώθηκε από τις 5-7 χιλιάδες στους 150, κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιμέλεια απ' όλες τις πλευρές προκειμένου να σταθεροποιηθεί η συμφωνία.

Πάντως, εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως ο κ. Ερντογάν προσήλθε στην συνάντηση με κύριο σκοπό να αποσπάσει θετικά μηνύματα από τον κ. Τσίπρα για τα ανοικτά θέματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι υποστηρίζειτο ζήτημα της βίζας υπό την προϋπόθεση των κριτηρίων που τέθηκαν από την ΕΕ αλλά και ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πάλι υπό την τήρηση του οδικού χάρτη. Δεν μπήκαν σε συγκεκριμένα θέματα για ενταξιακά κριτήρια. Διαβεβαίωσαν ότι υπό τις συνθήκες αυτές η Ελλάδα υοιστηρίζει την προώθηση των δυο αυτών ζητημάτων.

"ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

Για το Κυπριακό, που συζητήθηκε χρονικά τελευταίο, ο κ. Τσίπρας έβαλε στην συζήτηση το θέμα της αςφάλειας, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση η οποία «θα εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων με πάγια θέση την αποχώρηση των στρατευμάτων από το νησί.»

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

«Ο κ. Ερντογάν δεν απάντησε σε όλα αυτά. Εισπράξαμε μια γενική απάντηση, που ήταν να συνεχίσουμε την συνεργασία με στενότερες συνομιλίες για τα θέματα που είναι ανοικτά.», κατέληξε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τέλος, αναφέρθηκε πως το θέμα των εγγυήσεων δεν τέθηκε καθόλου προς συζήτηση.