Log in
A+ A A-

Νέο «ναυάγιο» στην απόπειρα Βούτση για συγκρότηση νέου ΕΣΡ

Απέτυχε όπως άλλωστε ήταν προδιαγεγραμμένο, η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και της κυβέρνησης να αποσπάσει έγκριση της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ ,με εκκρεμούσα την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Στην ψηφοφορία δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται εκ του συντάγματος.

Υπήρξαν 12 ναι, 4 όχι, 7 παρών. Απών από την ψηφοφορία ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την θέση του κόμματός του.

Υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τα πρόσωπα που προτείνει ο κ. Βούτσης για το ΕΣΡ

Η ΝΔ καταψήφισε.

Το ίδιο και η Χρυσή Αυγή.

Παρόν από ΠΑΣΟΚ , Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων. ΄Οπως διευκρίνισαν η καταψήφιση δεν αφορά τα πρόσωπα αλλά το ευρύ πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί γύρω από την αδειοδότηση των καναλιών.

Παρόν αλλά με διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό και από το ΚΚΕ που κατήγγειλε ότι και το ΕΣΡ υπηρετεί τις βουλές των καναλαρχών παλαιών και νέων.

Τι προηγήθηκε στη συζήτηση

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης χαρακτήρισε παρατεταμένη αναπηρία τη μη σύνθεση του ΕΣΡ εδώ και ένα χρόνο και αναγνώρισε ότι υπάρχει ευθύνη για αυτό σε όλους. Ωστόσο επέκρινε διακριτικά την ΝΔ.

«Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, «ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης τόσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας ζήτησαν να υπάρξει αναβολή της συζήτησης για το ΕΣΡ έως ότου το ΣτΕ εκδώσει την σχετική απόφαση για το θέμα της συνταγματικότητας του Νόμου Παππά.

Καυτηρίασαν κυρίως την τροπολογία την οποία αιφνιδιαστικά κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη ο Ν.Παππάς - και αποσύρθηκε με παρέμβαση Βούτση οποία προέβλεπε ότι θα πέσει «μαύρο» στα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν μέσα σε πέντε μέρες.

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε ως προϋπόθεση για να υπάρξει η μινίμουμ συναίνεση από πλευράς ΝΔ να μην επανακατατεθεί η τροπολογία Παππά ενώ θύμισε και την πάγια θέση του κόμματος για την κατάργηση του νόμου.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θυμίζοντας ότι εκείνος «ήταν υπέρ της συναινετικής γραμμής» απέδωσε στην τροπολογία Παππά την περαιτέρω υπονόμευση της αναζήτησης συναίνεσης για το ΕΣΡ.

«Η πρότασή σας θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά με το πρόσωπο αυτό, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές παντού. Σας είπα ότι φοβάμαι πως η ιστορία σε ότι μας αφορά τινάχθηκε στον αέρα», είπε ο Ν. Κακλαμάνης.

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε και στην συνεδρίαση του ΣτΕ.« Το 16 – 9 δεν αφήνει αμφιβολία. Και μάλιστα συνεχίσθηκε η κουβέντα και μπήκε στην ουσία. Να περιμένουμε το αποτέλεσμα και να δεσμευτούν τα κόμματα πως θα βγάλουμε ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος έψεξε τον υπουργό Επικρατείας για την τροπολογία και τόνισε πως η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα.

«Η συνεννόηση δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Εσείς δείξατε μία διάθεση, αλλά ήρθε η τροπολογία Παππά που αφορούσε και άλλες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ παράλληλα με την πρωτοβουλία Βούτση. Ήταν μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Εμείς είπαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος

Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε προς τον κ. Βούτση «τα πρόσωπα που έχετε (για το ΕΣΡ) από εμάς είναι δεκτά».

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπύρος Λυκούδης συμφώνησε πως η μη συγκρότηση του ΕΣΡ συνιστά θεσμική αναπηρία τόνισε όμως ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν γίνεται σε κενό χρόνου καθώς είναι ανοικτή η διαδικασία στο ΣτΕ.

Ζήτησε και εκείνος αναβολή της συζήτησης για το ΕΣΡ μέχρι την απόφαση του ΣτΕ ώστε η συνεννόηση «να επιδιωχθεί σε ένα πιο βατό πεδίο».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε μια γενικότερη κριτική για το θέμα. «Πρόκειται για αναδιανομή της πίτας σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων όπου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται τις συμμαχίες που είχαν με καναλάρχες και η κυβέρνηση κάποια άλλα συμφέροντα. Η ενημέρωση παραμένει στους ίδιους, απλά κάποιοι φεύγουν, κάποιοι μένουν και υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις»

Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Ο καθένας προσπαθεί να παίξει ένα πολιτικό παιχνίδι αδιαφορώντας για τις συνέπειες.Τα πράγματα δεν είναι απλά. Για παράδειγμα μπορεί να κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά αλλά αντισυνταγματικές οι τέσσερις άδειες.

Δεσμεύεται η ΝΔ ότι τότε θα έρθει να ψηφίσει ή θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή; διερωτήθηκε.

« Είμαστε σε αδιέξοδο καθώς επειδή κανείς δεν μπορεί να κάνει δομική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει περιφερειακή. Πάμε σε αδιέξοδα. Να λυθεί το ζήτημα με άλλους πολιτικούς τρόπους» είπε κι κ. Χριστοδουλοπούλου.

Χωρίς να είναι απολύτως σαφές το σκεπτικό της πρόσθεσε «Προτείνω να θεωρηθεί άγονη η συζήτηση αλλά να πάρουμε δέσμευση ότι σεβόμαστε την απόφαση και θα προχωρήσουμε στην στήριξη του ΕΣΡ».

Τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη διάσκεψη τοποθετήθηκαν ως εξής:

Μάκης Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ) : Η ΝΔ είναι βαποράκια των καναλαρχών και του συστήματος.

Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) Η μη σύνθεση του νέου ΕΣΡ εντάσσεται στην προσπάθεια της ΝΔ να πέσει η κυβέρνηση. Να προχωρήσουμε τη διαδικασία

Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ) ίδια θέση με τον κ. Κουράκη.

Καταψηφίστηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για την αναβολή της συζήτησης

Το αίτημα της αντιπολίτευσης να αναβληθεί η διαδικασία στη Διάσκεψη για το νέο ΕΣΡ απορρίφθηκε στην ουσία του από τον Νίκο Βούτση και στην ψηφοφορία που ακολούθησε όπως ήταν αναμενόμενο καταψηφίστηκε.

Και έτσι η συζήτηση επί της προτάσεως Βούτση συνεχίστηκε κανονικά.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αν το αίτημα αναβολής της συνεδρίασης αφορούσε στην πρόταση του για τα πρόσωπα θα μπορούσε να δοθεί ολιγοήμερα παράταση αλλά δεν βρίσκει επαρκή λόγο την δικαστική εκκρεμότητα.

« Εάν μεν ζητείτο αναβολή για την συνεδρίαση για να υπολογιστούν κάποια πράγματα και κυρίως σε σχέση με την πρόταση που έχει κατατεθεί πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι να αφουγκραστούμε και να προστρέξουμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση» είπε και πρόσθεσε « Δεν βρίσκω όμως κανένα λόγο να υπάρξει παράταση στο όνομα ότι υπάρχει εκκρεμότητα στη δικαστική της πτυχή η οποία θα καθορίσει το κλίμα και την απόφαση των κομμάτων πάνω στο ζήτημα που και το Σύνταγμα ορίζει ως υποχρέωση των κομμάτων να επιλέξουν το ΕΣΡ» .

Εκτίμησε μάλιστα ότι απόφαση για το ΕΣΡ θα διευκόλυνε τους δικαστές. «Το πολιτικό σύστημα προχωρά και αναμένει και να μην τους επιβαρύνουμε με τις δικές μας αποφάσεις»

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε για την έγκριση ή απόρριψη της πρότασης Βούτση για το νέο ΕΣΡ ,ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν.

Η ΝΔ καταψήφισε.

Το ίδιο και η Χρυσή Αυγή.

Παρόν από ΠΑΣΟΚ , Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων. ΄Οπως διευκρίνισαν η καταψήφιση δεν αφορά τα πρόσωπα αλλά το ευρύ πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί γύρω από την αδειοδότηση των καναλιών.

Παρόν αλλά με διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό και από το ΚΚΕ που κατήγγειλε ότι και το ΕΣΡ υπηρετεί τις βουλές των καναλαρχών παλαιών και νέων.

Τι ανέφερε το ρεπορτάζ του TOC νωρίτερα

Με ένα επικοινωνιακό σόου στην διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, η οποία μεταδίδεται ζωντανά (μέσω web tv του καναλιού της Βουλής) για πρώτη φορά μετά την εποχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η κυβέρνηση επιχειρεί προσχηματικά να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την ίδια ώρα που το ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών και το επόμενο διάστημα θα εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Η Νέα Δημοκρατία, χωρίς τη συναίνεση της οποίας είναι αδύνατον να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε πρόσωπα για το ΕΣΡ, εάν πρώτα δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, τον οποίο χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματικό.

Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, επισημαίνουν ότι πρέπει μεν να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά πρώτα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για το αν είναι συνταγματικός ο νόμος Παππά. Η Ένωση Κεντρώων, με ανακοίνωσή της την Τετάρτη, τάσσεται υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ, αλλά ζητά από την κυβέρνηση να κάνει πίσω, να ξεκινήσει από μηδενική βάση το θέμα των αδειών και να το χειριστεί αποκλειστικά το ΕΣΡ.

Σημειώνεται ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν καταγγείλλει «μεθόδους παρακράτους» όσον αφορά τις πιέσεις σε δικαστές του ΣτΕ ακόμη και μέσω κίτρινων δημοσιευμάτων για την προσωπική τους ζωή.

Η αμηχανία της κυβέρνησης και η πιθανή παρέμβαση Τσίπρα

Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στη Διάσκεψη, που είναι σχεδόν βέβαιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα αναφερθεί στο ζήτημα και θα τοποθετηθεί για το χρόνο επανακατέθεσης της τροπολογίας Παππά που προέβλεπε «μαύρο-εξπρές» στα κανάλια που δεν πήραν άδεια εντός πέντε ημερών και αποσύρθηκε λίγο μετά την κατάθεσή της.

Άλλωστε στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η αμηχανία και ο προβληματισμός μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κάνει δεκτές τις προσφυγές των καναλιών. Στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί επί της ουσίας η συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Για κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η ίδια κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει ήδη μια σειρά ασφαλιστικών μέτρων και συμπεραίνει ότι η απόφαση για το απαράδεκτο των προσφύγων δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας της υπόθεσης.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ

Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά» και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τον νόμο αυτό (4339/2015) «περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα ΜΜΕ». Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο "μαύρο" και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων.

Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση.

Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ για βαθύτατα αντιθεσμική στάση διότι εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη συνταγματική απαίτηση, προκειμένου να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής. Κατηγορεί, επίσης, τη ΝΔ ότι επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ και ότι υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής.

Θα επανακατατεθεί η τροπολογία Παππά;

Την ίδια ώρα, ανοιχτός μένει ο χρόνος που θα τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς, τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και αποσύρθηκε, ενόψει της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ποιοί συμμετέχουν στη «Διάσκεψη των Προέδρων»

H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι διακομματικό συλλογικό όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε).

Παππάς: Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός επιστρέφουμε στα παλιά κανάλια

Αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό για τα κανάλια τότε θα επιστρέψουμε σε «ένα καθεστώς που είναι αντισυνταγματικό», προέβλεψε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «καλεί τους δικαστές να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να επιστρέψουν στους καναλάρχες».

Ο κ. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε ανήθικο το γεγονός να βλέπουν το φως της δημοσιότητας προσωπικές στιγμές δικαστικών, ωστόσο παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι δικαστές του ΣτΕ δέχονται πιέσεις. Όπως είπε «είναι ανήθικο αυτή τη στιγμή τις όποιες εξελίξεις να τις συνδέουν κάποιοι με τις προσωπικές στιγμές του οποιοδήποτε. Δεν αφορά κανέναν αυτό και ουδείς πρέπει να το ακουμπά».

Και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Δέχονται πιέσεις οι δικαστές από συμφέροντα; Υπάρχει πολιτικός βραχίωνας αυτών των συμφερόντων; Είναι προφανές ότι υπάρχουν συμφέροντα. Δεν κάνω καμία αποκάλυψη. Υπάρχουν δελτία ειδήσεων τα οποία δεν ασχολούνται με την ενημέρωση αλλά με την προάσπιση των συμφερόντων όσων δεν έλαβαν άδεια». Ο κ. Παππάς εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι εμφανίζεται ως ουραγός συμφερόντων».

Το δικαστικό θρίλερ

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Ο κ. Ζαγοραίος ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, να αναζητήσει τους υπευθύνους της υποκλοπής της προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του ΣτΕ, μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε προ λίγων ημερών σε ενημερωτική ιστοσελίδα.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, δειγματοληπτικά «ορισμένα από τα πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου, για ενδεχόμενες δικές της ενέργειες».

H οργισμένη αντίδραση των δικαστικών ενώσεων

Σημειώνεται ότι ο πειθαρχικός έλεγχος που διέταξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε βάρος του αντιπροέδρου του ΣτΕ με αφορμή δημοσιεύματα που διανθίζονται με ροζ λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή, προκάλεσε την σφοδρότατη αντίδραση των δικαστών που εξέδωσαν μια ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση.

Κι αυτό ενώ είχε προηγηθεί η πρωτοφανής δημοσιοποίηση του ονόματος του δικαστή από την επίσημα εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή».

Η 'Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών κάνουν ευθέως λόγο προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις και μάλιστα με «μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα».

thetoc.gr