Log in
A+ A A-

Ισχυρός σεισμός στην Λέσβο - Νεκρή ανασύρθηκε 45χρονη γυναίκα

Στα 6,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο, ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε στις 15.29 το μεσημέρι της Δευτέρας με το επίκεντρο του σεισμού στα 16χλμ νότια του Πλωμαρίου και 36χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10χλμ.

Ζημιές έχουν καταγραφεί στη νότια Λέσβο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και ειδικότερα στα χωριά Σταυρός και Βρισά.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού μιας 45χρονης γυναίκας σε σπίτι που υπέστη μερική κατάρρευση στο χωριό Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα οι συγχωριανοί του κατάφεραν και απεγκλώβισαν τον σύζυγο της γυναίκας ο οποίος μεταφέρεται στο νοσοκομείο με σοβαρά κατάγματα.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρισάς, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες. «Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς, που σημείωσε ακόμη ότι αγνοείται μια γυναίκα η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν σε ένα από τα παλιά κτίσματα του χωριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο χωριό Βρίσα, ένας στο Λισβόρι και ένας στη Σκάλα Πολιχνίτου. Οι τραυματίες μεταφέρονται στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου αλλά δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την υγεία τους. Ανεπίσημες πληροφορίες μιλούν για ένα σύνολο 10 τραυματιών.
Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, έκανε λόγο στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», προσθέτει. Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, στη Βρισά υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Επίσης, μία γυναίκα βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα ερείπια και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την απεγκλωβίσουν.

Από το Πλωμάρι, την επιχείρηση συντονίζουν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από τη Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

Σκηνές και δωμάτια σε ξενοδοχεία

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού

'Οπως είπε ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου ΠΕπίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς τη Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.
Την τελευταία εβδομάδα υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα στα τουρκικά παράλια καθώς σημειώθηκαν πάνω από 300 δονήσεις.

Σκηνές πανικού καταγράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις στα τουρκικά παράλια καθώς ο σεισμός ο οποίος και έκει έγινε ιδιαίτερα αισθητός

Σχετικά ερωηθείσα η περιφερειάρχης Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου είπε στο Βήμα: « Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος, έγινε αισθητός σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο. Προσπαθούμε να καταγράψουμε αν υπάρχουν ζημιές».

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί
Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

thetoc.gr