Log in
A+ A A-

Νίμιτς: "Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία" - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση (VIDEO)

Την αισιοδοξία του ότι τόσο η Ελλάδα όσο και FYROM έχουν ειλικρινή διάθεση για λύση του σκοπιανού εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αμέσως μετά την συνάντησή του με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών, Πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.  "Μη ρεαλιστική η λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία", ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ολοκληρώθηκε το ραντεβού ανάμεσα στον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και τους διαπραγματευτές Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόσκι, στην ουσιαστική έναρξη των επαφών που στοχεύουν στην επίλυση του θέματος μέσα στο 2018.  

Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος μίλησε στα ΜΜΕ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, χωρίς όμως να ανοίγει περαιτέρω τα χαρτιά του για τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε.

"Ήρθαμε εδώ και συζητήσαμε μια σειρά από ιδέες, ένα βοηθητικό πλαίσιο, που εύχομαι να φανούν χρήσιμες όσο προχωράμε μπροστά. Θα τις πάνε πίσω στις πατρίδες τους, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η διαδικασία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι δύσκολα θέματα, για τα οποια συζητάμε εδώ και 25 χρόνια και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σταθερές απόψεις για αυτό το θέμα, και στις δυο πλευρές, αλλά υπάρχει επίσης θέληση και στις δυο πλευρές να υπάρξει επίλυση. Είμαι αισιόδοξος ότι οι προτάσεις μου θα κάνουν τις δυο πλευρές να σκεφτούν δημιουργικά.", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ τόνισε ότι περιμένει υπεύθυνη στάση και από την αντιπολίτευση στις δυο χώρες, ενώ, αναφορικά με τις προτάσεις του, ξεκαθάρισε ότι ναι μεν περιέχουν "και νέες ιδέες" αλλά δεν διαφέρουν πολύ σε σχέση με ό,τι είχε συζητηθεί και ήταν γνωστό τα προηγούμενα χρόνια.

"Όταν μιλάς για ένα ζήτημα τα τελευταία 25 χρόνια είναι απίθανο να έρθεις με κάτι τελείως καινούργιο. Είναι δύσκολο να έρθεις με μια τελείως καινούργια ιδέα. Είναι ένα καλό βήμα ιδεών. Δεν μπορεί να μην γίνουν συμβιβασμοί και από τις δυο πλευρές.", είπε ο κ. Νίμιτς, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα ταξιδέψει στις δυο χώρες μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, ευελπιστώντας ότι θα λάβει θετικά μηνύματα.

Σχετικά με το κατά πόσον είναι αισιόδοξος ότι αυτήν την φορά θα υπάρξει λύση, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορεί να πει με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στο επόμενο δίμηνο, όταν και θα διαφανεί εάν θα υπάρξει πρόοδος.

"ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Πάντως, ο Μάθιου Νίμιτς ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το εάν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί τυχόν αίτημα της ελληνικής πλευράς για λύση χωρίς τον όρο "Μακεδονία", όπως πιέζουν πολίτες και οργανώσεις της Ελλάδας και της ομογένειας, ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα.  Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε "μη ρεαλιστική" αυτήν την προοπτική και τόνισε πως αντίστοιχες σκληρές θέσεις υπάρχουν και στην άλλη πλευρά, τις οποίες επίσης δεν λαμβάνει υπόψη.

"Πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικός. Προσπαθώ να προτείνω λύσεις που έχουν μια δόση ρεαλισμού. Δεν πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς η ΦΥΡΟΜ να μην έχει το όνομα Μακεδονία, με κάποιο τρόπο, στο όνομά της. Δεν προτείνω ονόματα τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά.", είπε ο κ. Νίμιτς.

Τέλος, αναφορικά με το επικείμενο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη την προσεχή Κυριακή, ο κ. Νίμιτς αρκέστηκε να πει πως πρόκειται  για "δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών που διαφωνούν".