Log in
A+ A A-

Επανέρχεται ο Ζάεφ: Θέμα ημερών το τηλεφώνημα με Τσίπρα

«Θέμα ημερών» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων είναι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση για το ονοματολογικό, με τον Ζόραν Ζάεφ να προσθέτει πως «αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται οι συνθήκες ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί».

Μιλώντας σε ημερίδα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Νίκος Κοτζιάς.

Συγκεκριμένα, για τις τρεις προτάσεις για το όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας και Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, δήλωσε πως πιστεύει ότι «η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος, και ότι στο τέλος θα είναι μια ευχάριστη και επιτυχημένη συμφωνία».

«Ας μην βιαζόμαστε να μπούμε σε λεπτομέρειες, μόλις γίνει το τηλεφώνημα, οι πολίτες θα ενημερωθούν σχετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Στο μεταξύ, και βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αρτάν Γκρούμπι υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι θέμα ημερών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι, που όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα. Αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Χθες, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ναυαγήσει, παρά τις καθυστερήσεις «Ελπίζω και κατανοώ ότι θα έχουμε τη συμφωνία, που θα είναι ένας καλός συμβιβασμός. Ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύτηκε σε κανένα σημείο. Ακολουθήσαμε ενεργητική εξωτερική πολιτική, πήραμε πρωτοβουλίες», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξεφρασε την ελπίδα πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει εκ νέου πρόοδος, σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Εκτίμησε πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αντελήφθη τις πολιτικές δυσκολίες.

«Η ηγεσία στα Σκόπια τώρα που πρέπει να τελειώνουμε συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχου,. Έχω την πεποίθηση πως αυτά θα ξεπεραστούν. Οι διαπραγματεύσεις έχουν πάνω και κάτω. Ο διαπραγματευτής πρέπει να έχει νηφαλιότητα», πρόσθεσε

Το "Μακεδονία του Ίλιντεν" είχε απορριφθεί. Ο πρωθυπουργός όφειλε να ενημερώσει για τις προτάσεις της άλλης πλευράς, σημείωσε ενώ όσον αφορά το επικρατέστερο όνομα, ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Για μας το βασικότερο ήταν να υπάρχει σαφής διάκριση με την ελληνική Μακεδονία τη σημερινή και τη Μακεδονία της αρχαιότητας και τον πολιτισμό, είπε ο υπουργός