Log in
A+ A A-

Στη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό ο Τσίπρας

Η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένη στην έκτακτη-μίνι Σύνοδο Κορυφής, σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό, την ώρα που το πολιτικό κλίμα βρίσκεται στο κόκκινο και με την Αθήνα να φοβάται τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, έχει γίνει εντατική προετοιμασία σε διπλωματικό επίπεδο όλες τις προηγούμενες μέρες, καθώς τα βλέματα όλων ήταν στραμένα στην γραβάτα που φόρεσε ο κ. Τσίπρας για μερικά λεπτά. Ωστόσο, οι πιο εντατικές συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ασφυκτική πίεση από το εσωτερικό της κυβέρνησής της μετά τις πιέσεις Ζεεχόφερ. Δεν είναι κατανοητό πώς θα βρεθεί ένας συμβιβασμός σε διμερές επίπεδο, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι θα ζητήσει από την Ελλάδα να παραμένουν στη χώρα οι πρόσφυγες που έρχονται.

Σύμφωνα με κύκλους από το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση διατυπώνοντας τις πάγιες θέσεις της, με έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός, θα τονίσει ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.