Log in
A+ A A-

Συνταγματολόγος εκτιμά ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν μπορεί να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρό νομικό κώλυμα σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για την Δημαρχία της Αθήνας, άφησε με δηλώσεις του στο ΒήμαFM ο διακεκριμένος Συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης.

«Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα, δεν θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές. Διότι μετά, εκ των υστέρων, εάν εκλεγεί, θα εκπέσει του αξιώματός του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρέλης, ο οποίος εξήγησε ότι, εφόσον επανέλθει ένα σχετικό προεδρικό διάταγμα που καταργήθηκε το 2002, θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Κασιδιάρης θα βρει εμπόδια για την υποψηφιότητά του.

«Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι να επανέλθουν οι διατάξεις του ΠΔ του 1974 που ίσχυσε μέχρι το 2002 και προβλέπει, εκτός από τις συνθήκες κατάλυσης του πολιτεύματος, το να μη συμμετέχουν ως υποψήφιοι κάποιοι που διώκονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σ' αυτήν ή όταν είναι βεβαρημένα τα μέλη ενός κόμματος με εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο» είπε.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ο έγκριτος Συνταγματολόγος εξέφρασε τις αμφιβολίες του, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Σύνταγμα, καθώς, την δεδομένη χρονική στιγμή «με βάση αυτά που βλέπουμε, η Χρυσή Αυγή είναι δύο σε ένα, και πολιτικό κόμμα και εγκληματική οργάνωση. Επομένως, υπάρχει ένα ζήτημα που προφανώς δεν μπορεί να λυθεί με βάση το ισχύον Σύνταγμα, με απαγόρευση κόμματος ως εγκληματική οργάνωση»