Log in
A+ A A-

Συναλλαγή ΗΠΑ με Τουρκία για Halkbank;

Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης απέσυρε την έφεση που είχε υποβάλει ζητώντας να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή σε πρώην στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σήμερα.

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Μάιο τον Χακάν Ατίλα, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Halkbank, να εκτίσει φυλάκιση 32 μηνών κρίνοντάς τον ένοχο της κατηγορίας ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις, σε μια υπόθεση που επιδείνωσε τις ακόμη τότε πολύ τεταμένες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Το πρακτορείο Ανατολή, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του, τόνισε πως το γραφείο του εισαγγελέα ζητήθηκε από το δικαστήριο να προσκομίσει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει την έφεσή του μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, αλλά κατόπιν η έφεση αυτή αποσύρθηκε.

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ισχυρότατη ένδειξη ότι στο παρασκήνιο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων υπάρχουν έντονες διεργασίες με αντικείμενο προφανώς τους όρους υπό τους οποίους η Τουρκία των ισλαμιστών του Ερντογάν θα επανέλθει στο «δυτικό στρατόπεδο» από την… αποστασία, λαμβάνοντας αποστάσεις από τη Ρωσία.

Αυτό δεν μοιάζει με τα δεδομένα που έχουμε ανά χείρας εφικτό. Ωστόσο, αφενός η τουρκική πλευρά εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στις ΗΠΑ με τους στρατιωτικούς να είναι πιο θερμοί, ενώ η πραγματική ισχύς που εκπροσωπείται από τον Ερντογάν δε δείχνει παρόμοιες διαθέσεις.

Αποτελεί λοιπόν μονομερή αμερικανική ενέργεια με στόχο να κατευνάσει τον Ερντογάν; Ή μήπως η πραγματικά ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία αμερικανική Δικαιοσύνη απλά έπραξε βάσει όσων υπαγορεύουν τα στοιχεία; Όλα θα φανούν προσεχώς.

Ας μην ξεχνάμε, το ζήτημα της επιβολής προστίμου μερικών δισεκατομμυρίων στην Halkbank είναι απείρως σοβαρότερη, αφού έχει τη δυνατότητα να κλονίσει το τουρκικό τραπεζικό σύστημα σε μια εποχή που η Τουρκία οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση…