Log in
A+ A A-

Νέα ελληνική βιομηχανική συμμετοχή σε διαστημική αποστολή της ΕΕ στον Δία

Το μηχανικό μοντέλο εδάφους του διαστημικού οχήματος JUICE (Jupiter Ιcy Moon Explorer) παρέδωσε τον περασμένο Αύγουστο στην AIRBUS, η ελληνική εταιρεία αεροδιαστημικών κατασκευών INASCO HELLAS.

Το συγκεκριμένο μηχανικό μοντέλο εδάφους, το οποίο αποκαλείται επισήμως «JUICE Spacecraft ΕΜ Structure (JUICE SEMS)», αποτελεί το πρώτο κρίσιμο και κομβικό παραδοτέο της διαστημικής αποστολής που θα πραγματοποιήσει στον πλανήτη Δία το διαστημικό όχημα JUICE.

Το διαστημικό όχημα JUICE είναι μία κατασκευή που θα είναι εξοπλισμένη με δεκάδες επιστημονικά όργανα και μηχανικές διεπαφές και περίπλοκες καλωδιώσεις (wiring harnesses) που συνδέουν όλα τα ηλεκτρονικά υποσυστήματα και όργανα.

Το μηχανικό μοντέλο εδάφους JUICE SEMS της INASCO HELLAS, θα χρησιμοποιηθεί για να εκτελεστούν και πιστοποιηθούν όλες οι διαδικασίες συναρμολόγησης των καλωδιώσεων και των επιστημονικών οργάνων του διαστημικού οχήματος καθώς και οι δοκιμές λειτουργικότητας και ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας των οργάνων, πριν τα παραπάνω συναρμολογηθούν στο τελικό διαστημικό όχημα που θα σταλεί στον Δία.

Οποιαδήποτε συναρμογή ή ολοκλήρωση, ενός επιμέρους εξαρτήματος, ή μηχανικής διεπαφής, ή υπο-κατασκευής, ή ολοκλήρωση των καλωδιώσεων, ή οποιαδήποτε λειτουργική πιστοποίηση χρειαστεί να γίνει στο σύνολο της κατασκευής, θα πραγματοποιηθεί πρώτα στο μηχανικό μοντέλο εδάφους JUICE SEMS της INASCO HELLAS.

Αφού κριθεί έως πετυχημένη και πλήρως λειτουργική χωρίς κάποια αρνητική επίπτωση στο τελικό διαστημικό όχημα (Flight Model), μόνο τότε αυτή η διαδικασία θα εφαρμόζεται στο τελικό διαστημικό όχημα. Στην συνέχεια το τελικό διαστημικό όχημα, θα τοποθετηθεί στον Διαστημικό εκτοξευτήρα Ariane 5, και θα απογειωθεί για να ταξιδέψει στον Δία.

Το μηχανικό μοντέλο JUICE SEMS, που σχεδίασε, κατασκεύασε, και δοκίμασε η ελληνική εταιρεία INASCO HELLAS, είναι το πρώτο αναγκαίο στοιχείο για να ξεκινήσουν όλα τα παραπάνω.

Έχει βάρος περίπου 2,5 τόνους, διαστάσεις 3.7 (x) 2.8 (x) 2.5 μέτρα, αποτελείται από πλατφόρμες των μηχανικών μοντέλων των επιστημονικών οργάνων, μονάδων και εξοπλισμού, καθώς και των καλωδιώσεων και είναι 1:1 ισοδύναμο του τελικού διαστημικού οχήματος που θα σταλεί στο διάστημα.

Το JUICE SEMS είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από κράμα αλουμίνιου υψηλής αντοχής, ενώ το διαστημικό όχημα JUICE θα είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό κράματος αλουμινίου και προηγμένων σύνθετων υλικών από ανθρακονήματα.