Log in
A+ A A-

Lockheed Martin: Συζήτηση για την ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Για μια ακόμη φορά πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση της Lockheed Martin Aero στην Αθήνα για τον απολογισμό της εταιρείας το έτος που έληξε.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας Kate Marie Byrnes, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ( ΓΔΑΕΕ ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) Αντιπτέραρχος (ε.α) Ζαχαρίας Γκίκας, ο προέδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας Kate Marie Byrnes εξέφρασε την ικανοποίηση της για την πορεία του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τον οποίο χαρακτήρισε ως εποικοδομητικό και διατύπωσε τη θέση ότι ήρθε πια ο καιρός οι δύο χώρες να επεκτείνουν και να εκσυγχρονίσουν την αμυντική τους συνεργασία.

Παράλληλα η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρθηκε στην επικείμενη παραλαβή από την Αεροπορία Στρατού των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού, την αναβάθμιση των υποδομών της ΕΑΒ για την υλοποίηση των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 C/D Block52plus/52M και P-3B Orion.

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί η αναφορά της στην σχεδιαζόμενη ενσωμάτωση μικρομεσαίων αμυντικών βιομηχανιών στην εφοδιαστική αλυσίδα των αμερικανικών κολοσσών, κάτι που θα είχε ασφαλώς ευεργετικές επιπτώσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και όπως ανέφερε η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας θα ενταχθεί στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο χωρών στο επόμενο έτος.

Ανάλογη αναφορά για την πορεία των προγραμμάτων της ΕΑΒ και για τις δραστηριότητες της εταιρείας πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της εταιρείας Αντιπτέραρχος (ε.α) Ζαχαρίας Γκίκας, ενώ για τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις προοπτικές της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης.

Ο Γ.Γ της ΓΔΑΕΕ σημείωσε ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μπορεί να γίνει μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ότι ευκαιρίες υπάρχουν, επεσήμανε πως η παρουσία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οπλικών συστημάτων ανατολικής και δυτικής προέλευσης είναι σημαντικό στοιχείο που δίνει ευκαιρίες δραστηριοποίησης.

Τόνισε δε, ότι για να πάει καλά στο εξωτερικό η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αλλά και η Ελλάδα, θα πρέπει να πάει καλά και στο εσωτερικό. Υπογράμμισε δε, ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μακροπρόθεσμος εξοπλιστικός σχεδιασμός και εξοπλιστικό πρόγραμμα και οι αλλαγές που θα γίνονται να αφορούν μόνο τις προτεραιότητες.