Log in
A+ A A-

Α. Μίλερ: Να ιδιωτικοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το άρθρο του περιοδικού Time, βάσει του οποίου o Αμερικανός αρχαιολόγος, Στίβεν Μίλερ, πρότεινε στην Κυβέρνηση να αξιοποιηθούν οικονομικά οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδος, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

 

Ασφαλώς, η τοποθέτηση του κ. Μίλερ έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο, καθώς πρόκειται για έναν επιστήμονα ο οποίος, εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες, πραγματοποιεί ανασκαφές στον χώρο της Αρχαίας Νεμέας.

«Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά: κάνουν εξαιρετικές συντηρήσεις και κάνουν πολύ καλές εκθέσεις. Αλλά είναι κακοί επιχειρηματίες» αναφέρει ο Μίλερ, ο οποίος εκτιμά ότι το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στην ιδιωτική επένδυση "θα τους προστατεύσει από τυς συνέπειες της κρίσης και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας".

Στην λεπτομερή πρότασή του προς την ελληνική κυβέρνηση ο αμερικανός αρχαιολόγος προτείνει να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την ανάπτυξη, την προώθηση και τη φύλαξη ορισμένων υποβαθμισμένων αρχαιολογικών χώρων και σε αντάλλαγμα να δοθεί στις εταιρείες ένα μέρος των εσόδων από την τουριστική κίνηση.

«Αλλά οποιαδήποτε πρόταση επιτρέψει στον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας να φύγει από τα χέρια της κυβέρνησης διαταράσσει το βαθιά ριζωμένο εθνικιστικό συναίσθημα μιας χώρας σημαδεμένης από επανειλημμένες λεηλασίες από ξένα κράτη. Όμως εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στους τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας δεν συνιστά πολιτικό ταμπού, όπως ίσχυε κάποτε», σχολιάζει το περιοδικό, το οποίο παρουσιάζει αντίστοιχες περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ιταλία με το Κολοσσαίο (έγινε σπόνσορας μια εταιρεία ρούχων).

«Ο αρχαιολογικός πλούτος θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο γιατί ανήκει στον ελληνικό λαό» αναφέρει σε δήλωση - απάντηση ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.  Παρόλα αυτά, όμως, ο κ. Παναγιωτόπουλος άφησε ανοικτό παράθυρο για μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών σε παράλληλες δραστηριότητες, τονίζοντας ότι η Βουλή ψήφισε προσφάτως ρύθμιση που επιτρέπει σε ταξιδιωτικά πρακτορεία να νοικιάζουν αρχαιολογικούς χώρους για μια εκδήλωση ή για συγκεκριμένες ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν τώρα να γυρίζουν τις διαφημίσεις τους με φόντο τα ελληνικά μνημεία.