Log in
A+ A A-

Πολεμικό Ναυτικό: 4 ελικόπτερα MH-60R Seahawk

Featured Πολεμικό Ναυτικό: 4 ελικόπτερα MH-60R Seahawk

Μια πολύ σημαντική πληροφορία για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν) προέκυψε πρόσφατα από την απάντηση του Υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή της Α΄ Πειραιώς, της Χρυσής Αυγής, Νικόλαο Κούζηλο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση που υπέβαλε ο παραπάνω βουλευτής αναφορικά με την απόκτηση από το πολεμικών Ναυτικών δύο ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού αγώνα τύπου MH-60R από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε ότι τελικά το Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να προμηθευτεί τέσσερα και όχι δύο όπως ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα τύπου MH-60R Seahawk για τον εκσυγχρονισμό των πτητικών μέσων του Ναυτικού.

Ειδικότερα στην απάντηση του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι, “Την παρούσα χρονική περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ενεργοποίησης υποπρογράμματος πρόσκτησης τεσσάρων (4) ελικοπτέρων τύπου MH-60R Seahawk μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Τέλος, η υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας, θα επιφέρει:

α) Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των ελικοπτέρων του Π.Ν. λόγω της αντικατάστασης μέρους ή και του συνόλου της δύναμης των ελικοπτέρων ΑΒ-212 ASW, με σύγχρονα ελικόπτερα, νέου τύπου, όμοιας πλατφόρμας με τα κατεχόμενα ελικόπτερα S-70 και σημαντικά αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

β) Ενίσχυση της ομοιοτυπίας του στόλου των ελικοπτέρων του Π.Ν. με έμμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ομογενοποίηση της πλατφόρμας, των κινητήρων, των διαδικασιών συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού.”

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Δεκεμβρίου του 2018 της ιστοσελίδας Πτήση & Διάστημα η χρηματοδότηση της αγοράς των ελικοπτέρων θα προέρθει από τα χρήματα που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B Orion του Π.Ν. Σύμφωνα με την αξιόλογη αμυντική ιστοσελίδα, το κόστος του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών (4 συν 1) δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 320-340 εκ. δολάρια, συνεπώς υπάρχει ένα υπόλοιπο 160-180 εκ. δολαρίων, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αυτό το σκοπό.

Αναμφίβολα η απόκτηση των τεσσάρων νέων ελικοπτέρων θα επιτρέψει την αναβάθμιση των ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων του ΠΝ αφού τα 7 ελικόπτερα ΑΒ212ASW διανύουν τη τέταρτη δεκαετία σε υπηρεσία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την απόδοση των μέσων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΝ διαθέτει σήμερα 8 ελικόπτερα S70B-6 Aegean Hawk με αναλογικό cockpit και 3 ελικόπτερα S70B Aegean Hawk Lot 1 Group 2 με glass cockpit