Log in
A+ A A-

Μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά - Δρόμοι κόπηκαν στα δυο (Photos)

Σεισμική δόνηση εντάσεως 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το μεσημέρι της Κυριακής την Κεφαλονιά και ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, πρόκειται για σεισμική δόνηση με επίκεντρο περιοχή τέσσερα χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Ληξουρίου, η οποία ακολουθήθηκε από τρεις ακόμη μετασεισμούς, της τάξεως των 4,4, 3,9 και 4,2 Ρίχτερ. Όπως τονίστηκε λίγο αργότερα, η περιοχή στάθηκε τυχερή, αφού ο σεισμός, αν και ισχυρός, δεν είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος (17 χιλιόμετρα).

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες, ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός και άφησε πίσω του πολλές ζημιές, τόσο σε δημόσιες υποδομές όσο και σε σπίτια. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Σπύρο Ματιάτο, οι διαδοχικές κατολισθήσεις προκάλεσαν τον αποκλεισμό οόκληρων χωριών, ενώ υπήρξαν και δρόμοι οι οποίοι "σκίστηκαν στα δυο". Παράλληλα, στους δρόμους έχουν πέσει σοβάδες από πολλά σπίτια, ενώ, ακόμα, έσπασαν τζαμαρίες και έπεσαν κεραμίδια.

Λίγο αργότερα, αποφασίστηκε να γίνει μεταφορά ασθενών από το Νοσοκομείο Αργοστολίου, προκειμένου να ελεγχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια οι επιπτώσεις του σεισμού, αν και, σύμφωνα με τον Διοικητή, εκ πρώτης όψεως φαίνονται μικρές.

«Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Γεράσιμος Κεκάτος.

Για την περιοχή αναχώρησε με στρατιωτικό ελικόπτερο ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να κάνει αυτοψία και να πάρει μια ολοκληρωμένη άποψη για την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως προαναφέρθηκε, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Πύργος, Μεσολόγγι), την Πελοπόννησο (Τρίπολη, Καλαμάτα) και άλλες περιοχές, από τα Γιάννενα μέχρι την Καρδίτσα και από την Λαμία μέχρι τα Τρίκαλα.

Από την πλευρά τους, οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.