Log in
A+ A A-

Κεφαλονιά: Λιγότερα του αναμενομένου τα σπίτια με σοβαρές ζημιές

Μπορεί οι αρχικοί φόβοι να έκαναν λόγο για ένα μεγάλο ποσοστό κτιρίων σε ολόκληρη την Κεφαλονιά που θα κρινόταν προσωρινά μη κατοικήσιμο - ή ακόμη και κατεδαφιστέο - εξαιτίας του σεισμού, όμως τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης δίνουν σαφώς χαμηλότερους αριθμούς, σε ό,τι αφορά πάντα στις σοβαρές ζημιές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου, το ποσοστό των προβληματικών οικημάτων αναμένεται να είναι μικρότερο του 5% και, ενδεχομένως, μετά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

«Στην Κεφαλονιά υπάρχουν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ 33.000 περίπου συνδέσεις ηλεκτροδότησης. Έως σήμερα έχουν γίνει 1.050 αυτοψίες, πρωτοβάθμιου ελέγχου, από τις οποίες προκύπτει για ένα ποσοστό 50% ο χαρακτηρισμός "προσωρινά μη κατοικήσιμο". Υπάρχουν επίσης σε εκκρεμότητα 500 αιτήσεις για αυτοψία. Οι αιτήσεις αφορούν βέβαια "πιθανώς μη κατοικήσιμα κτίρια"», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σιμόπουλος και εξηγεί: «Από τα παραπάνω προκύπτει λοιπόν ότι το ποσοστό των κτιρίων του νησιού που κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο θα κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμο, δε θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 5%. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, θα μειωθεί στο 1/3, δηλαδή στο 2%. Η Κεφαλονιά άντεξε» κατέληξε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων.

Προφανώς, βέβαια, ο κ. Σιμόπουλος μιλάει για σύνολο του νησιού, καθώς, τα πρώτα νούμερα που δόθηκαν στην δημοσιότητα, επικεντρώνονταν κατά κύριο λόγο στο Αργοστόλι και, φυσικά, περιοχές του Ληξουρίου, οι οποίες και είχαν τις μεγαλύτερες ζημιές.