Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Συγκρατημενη αισιοδοξία για την Ελληνική Οικονομία

  • Written by 

Συγκρατημένη αισιοδοξία διαφαίνεται σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδιών της ΕΕ αλλά και άλλων διεθνών παραγόντων καθως παρουσιάζεται σαφής βελτίωση του επιχειρηματικου κλίματος. Την ίδια στιγμή, τονίζεται και η ανάγκη για ένταση και εμβάθυνση των μεταρυθμίσεων. Κομβικό θέμα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα διαπιστώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη τόνωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μιλώντας σε σεμινάριο του ΟΟΣΑ με θέμα «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι», ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στην Ελλάδα «έχει υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, ο οποίος κατέστη πιο ανταγωνιστικός, εξέλιξη που οδήγησε μεταξύ άλλων σε μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού».
Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε επίσης στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται συχνά σε ορισμένες βόρειες χώρες σε σχέση με το ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στην κόπωση που παρατηρείται σε χώρες του Νότου αναφορικά με τις συνταγές λιτότητας που τους επιβάλλονται.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τονισε την ανάγκη τόνωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, υποχρέωση που όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτές. Τόνισε δε, ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ακόμα και αν δεν δέχονται πιέσεις από τις αγορές.Εύσημα στην Ελλάδα για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων δίνει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής του ESM υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας. Στην παρατήρηση του γερμανού δημοσιογράφου, ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόνο το 53% των μεταρρυθμίσεων, ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι ο ρυθμός υλοποίησης είναι καλύτερος από ποτέ.

 

Η Ελλάδα στις αγορές
Η Ελλάδα εμμένει στον στόχο της να βγει στις αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, δήλωσε σήμερα ανώτατη κυβερνητική πηγή, απαντώντας στη φημολογία περί προσπάθειας εξόδου της χώρας στις αγορές πολύ νωρίτερα.
«Το σχέδιό μας είναι να επιστρέψουμε στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους» και είμαστε αισιόδοξοι γι' αυτό, ανέφερε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής πολιτικής λόγω ευρωεκλογών, ο αξιωματούχος απάντησε: «Δεν θα χαλάσουμε το σωστό της πορείας ούτε λόγω ευρωεκλογών, ούτε λόγω ΝΔ, ούτε λόγω ΣΥΡΙΖΑ ούτε για κανέναν άλλο λόγο». «Εμάς μας ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας», τόνισε η ίδια πηγή.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει προαναγγείλει έκδοση ομολόγου στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Απρίλιο θα επιβεβαιώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.