Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Εκδηλώσεις και πορεία κάθε χρόνο εις μνήμην του Ολοκαυτώματος

  • Written by 

Κάθε χρόνο θα πραγματοποιείται η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πορεία μνήμης διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013, με σημείο αφετηρίας την πλατεία Ελευθερίας, εκεί όπου οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τον Ιούλιο του 1942 τα άρρενα μέλη της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (18-45 ετών) υποβάλλοντάς τους σε βασανισμό και ταπείνωση. Ο τερματισμός γίνεται στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, απ' όπου στις 15 Μαρτίου του 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο προς τα στρατόπεδα κολαστήρια του Γ' Ράιχ, μεταφέροντας πάνω από 2500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

«Είναι υποχρέωσή μας να θυμίζουμε στις νέες γενιές το Ολοκαύτωμα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κάλεσε τους μαθητές να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις.

Οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο, η 15η Μαρτίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Σημειώνεται ότι, έως τις 2 Αυγούστου του 1943, 56.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης με συνολικά 19 σιδηροδρομικές αποστολές θα οδηγούνταν τελικά στα στρατόπεδα Άουσβιτς- Μπίρκεναου. Από αυτούς δεν θα ξαναγύρισαν πάρα μόνο 1950.