Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Ρωσία και Ουκρανία στο επίκεντρο στο άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ

  • Written by 

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία συζητούν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας βαρόνη Κάθριν Άστον στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, το οποίο συγκαλείται στο Ζάππειο, σε συνδυασμό με τη χάραξη της στρατηγικής της Ε.Ε. για τους γείτονές της.


Το ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και η επιλογή των τρόπων που η Ε.Ε. θα δείξει τη συνδρομή της στην Ουκρανία, διατηρώντας τη θέση της έναντι της Ρωσίας.
Η βαρόνη Άστον τόνισε σχετικά πως πρέπει «να σκεφτούμε προσεκτικά τις μελλοντικές μας σχέσεις με τη Ρωσία», η οποία «είναι ένας «κολοσσιαίος γείτονας», ο οποίος όμως πρέπει να συμβάλει στην «εκτόνωση» της κρίσης, και ταυτόχρονα «να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Δηλώσεις Κάθριν Άστον στο Ζάππειο
»Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις», σημείωσε και προσέθεσε πως «η περιγραφή ότι κάποια στρατεύματα υποχωρούσαν, δεν έχει ακόμη επαληθευθεί από το ΝΑΤΟ».
«Είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό να δείξει η Ρωσία ότι είναι σοβαρή όταν μιλά για εκτόνωση, αποσύροντας στρατεύματά της. Και αυτό είναι κάτι που ελπίζουμε να δούμε. Πάντως τώρα παρακολουθούμε με μεγάλη έννοια» τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς παρατήρησε ότι υπάρχουν τρία εργαλεία βοήθειας προς την Ουκρανία: η συμφωνία σύνδεσής της με την Ε.Ε., το πρόγραμμα του ΔΝΤ και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Δηλώσεις Ουίλιαμ Χέιγκ στο Ζάππειο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε πως «δεν έχουμε δει μια τάση αποκλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας» και κάλεσε την ΕΕ να μην επαναπαύεται, αλλά να συνεχίσει να προετοιμάζει σκληρότερες κυρώσεις.
«Το γεγονός ότι η Ρωσία παραβίασε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία γειτονικής χώρας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη τον 21ο αιώνα» τόνισε ο Βρετανός υπουργός και προσέθεσε πως «πρέπει να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία» και να παραμείνουν σε ισχύ οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις.
Λαβρόφ: Αναγκαία μια συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία
Στην ανάγκη μιας πραγματικής και όχι επιφανειακής συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Ουκρανία στάθηκε, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε μαζί με εκπροσώπους χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ο Σεργκεί Λαβρόφ κάλεσε ακόμη τις νέες αρχές του Κιέβου να αποδείξουν, μέσα από αυτή τη διαδικασία, την ανεξαρτησία τους από τη Δύση, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισε, θα φαινόταν σαν η Δύση «να αποτελεί τον επιδιαιτητή του μέλλοντος της Ουκρανίας και οι αρχές της τελευταίας να πάσχουν από σοβαρό έλλειμμα ανεξαρτησίας».