Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Η Ελλάδα άντλησε 3 δις από τις αγορές μετά από 4 χρόνια

  • Written by 

Το κλίμα δειχνει θετικό. «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του.


Σύμφωνα με το υπουργείο, «η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή» και η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. «Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Γ. Στουρνάρας: Επιβραβεύτηκαν η σοβαρότητα και ο καλός συντονισμός
«Επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας την επιτυχή έκδοση του ομολόγου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο επίτροπο για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.
Όσον αφορά στο γεγονός ότι η έκδοση γίνεται υπό το αγγλικό δίκαιο, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται κατάσχεση σε κανένα κράτος (σ.σ. σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στους δανειστές της)».
Ερωτηθείς πώς θα απαντήσει στους μικροομολογιούχους που επλήγησαν από το PSI και στους άνεργους, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών, είτε με αύξηση φόρων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας».
«Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει, είναι η καλύτερη συνταγή, ώστε σταδιακά και σε ένα διάστημα χρόνου, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες που έχουμε υποστεί», πρόσθεσε.
Χ. Αλμούνια: Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην οικονομία
Για μια «καλή ημέρα» για την Ελλάδα έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Χοακίν Αλμούνια και δήλωσε πως «είναι ευτυχής για τα εξαιρετικά καλά νέα και τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, για την υπερκάλυψη της έκδοσης και την επιστροφή στις αγορές, που δικαιώνουν τις προσπάθειες του λαού και των ελληνικών αρχών για την υπέρβαση από την κρίση».
Πρόσθεσε δε ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη και επιστρέφει η αισιοδοξία στην ελληνική οικονομία.