Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Τουρκικά παιχνίδια στην Θράκη μέσω Σύριζα

  • Written by 

«Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης», τόνισε η Σαπιχά Σουλεϊμάν, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο, την αποπομπή της από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και την αντικατάστασή της από τον Μεστάν Οζμάν Ουμίζ. Και φαίνεται ότι ο Σύριζα "παίζει" το παιχνίδι του Τουρκικού Προξενείου.


Ανέφερε πως ουδέποτε παραιτήθηκε και πως ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, της ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας τη σχετική απόφαση, χωρίς να της εξηγήσει το λόγο.
«H Kεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό... ναι, με απέπεμψαν, τόνισε η κ. Σουλεϊμάν.
Κατήγγειλε πως πριν από κάποια χρόνια δέχθηκε επίθεση από ανθρώπους τουρκικής καταγωγής ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αν θα ασχοληθεί ή όχι ξανά με την πολιτική: «θα το δούμε στην πορεία αν θα ξαναασχοληθώ με την πολιτική εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν ελληνικά και να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία» υπογράμμισε.

Το παρασκήνιο της απόσυρσης

Αναταράξεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μερικές ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του ονόματός της στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.
Πρόκειται για τη δεύτερη απόσυρση υποψηφιότητας μετά από εκείνη του Θοδωρή Καρυπίδη για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την οποία είχε υποστηρίξει η περιφερειακή επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας, αλλά κόπηκε από τα κεντρικά.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, ο λόγος της απόσυρσης της υποψηφιότητας της κ. Σουλεϊμάν είναι πανομοιότυπος με αυτόν του κ. Καρυπίδη: οι κατά καιρούς «περίεργες» θέσεις και συναναστροφές της, ακόμη και με «ακροδεξιούς» κύκλους, όπως λένε κάποιοι.
Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, στο άκουσμα του ονόματος της Ρομά υποψήφιας αντέδρασαν πρώτες οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη και κυρίως η Νομαρχιακή Ξάνθης, ο βουλευτής Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, αλλά και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιο, πανεπιστημιακός με γνώση επί των μειονοτικών ζητημάτων, Δημήτρης Χριστόπουλος,
Σύμφωνα με πληροφορίες η Σουλεϊμάν Σαμπιχά η οποία είναι βραβευμένη για τη δράση της με τον Σύλλογο «Ελπίδα» στο Δροσερό Ξάνθης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αγωνίζεται προκειμένου να αποτρέψει την «τουρκοποίηση» των Ρομά, έχοντας μπει, λένε οι πληροφορίες, στο στόχαστρο μερίδας της μειονότητας.
Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, σε κατ' ιδίαν συζήτηση, σημειώνει ότι οι πληροφορίες θέλουν τη μερίδα της μειονότητας που έχει επαφές με την άλλη πλευρά να επιδιώκει την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές προκειμένου να «μετρήσει δυνάμεις» και γι' αυτό, όπως λέει, όλα τα κόμματα πρέπει να συμπεριλάβουν υποψηφίους από τη μειονότητα που διατηρούν σχέσεις με την πλευρά αυτή ώστε να «κόψουν ψήφους».
Το παραπάνω υπονόησε ευθέως και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σημειώντας στον ΣΚΑΙ ότι «o ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση τη μεγιστοποίηση των ποσοστών του αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται».
Όπως είπε ο κ. Παππάς η Θράκη είναι «ευαίσθητη» περιοχή και συνέστησε στα κυβερνητικά στελέχη να είναι προσεκτικά για το πώς χειρίζονται κάποια θέματα.
Τελικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή, αποφάσισαν υποψήφιος να είναι ο μειονοτικός, μοριακός βιολόγος, Μεστάν Οσμάν Ουμίζ.