Log in
A+ A A-

Συνέντευξη Α. Τσίπρα στην Deutsche Welle

Την πεποίθησή του ότι οι επικείμενες Ευρωεκλογές θα αποκτήσουν για την Ελλάδα χαρακτήρα δημοψηφίσματος σχετικά με το μνημόνιο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle.

«Στο δημοψήφισμα αυτό ο ελληνικός λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του στο μνημόνιο, την αντίθεσή του σε αυτές τις πολιτικές τις αδιέξοδες, τις αναποτελεσματικές που έχουν δημιουργήσει μιαν ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα, αλλά και στη στάση της Ευρώπης προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει στην συνέχεια ότι ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να είχε κληθεί να αποφασίσει με την μορφή δημοψηφίσματος από το 2010, όταν και ξεκίνησε για την Ελλάδα η εποχή των μνημονίων.

Πάντως, ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσωπική στοχοποίηση της Άγκελα Μέρκελ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν επικείμενη άνοδός του στην εξουσία θα αποτελέσει τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις με την Γερμανική πλευρά.

«Η άνοδος στη διακυβέρνηση της χώρας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, με στόχο την κοινωνική σωτηρία και την απαλλαγή της Ελλάδας από τα σκληρά μνημόνια της λιτότητας, θα βρει συμμάχους στην Ευρώπη. Όχι μόνο στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά ακόμη και μέσα στη Γερμανία. Διότι, ξέρετε, στο ίδιο κλαδί καθόμαστε. Αν κάποιος αυτό το πριονίζει, είναι βέβαιο ότι θα πέσουμε όλοι», ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα, μέσω της οποίας άφησε να εννοηθεί ότι τον διάλογο με την γερμανική πλευρά θα τον επιβάλουν οι ίδιες οι καταστάσεις.

Εκτός από την συνέντευξη, η Γερμανική εφημερίδα εστίαζει και σε άλλα σημεία της πολιτικής παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα, όπως την υποψηφιότητά του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για την οποία του έγινε και σχετική ερώτηση), την επικείμενη επιστροφή του στην Μόσχα και την στάση του στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.