Log in
A+ A A-

Το μέλλον της Κεντροαριστεράς - Άρθρο του thetoc.gr

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που κατέγραψε μεταξύ άλλων και την πολυδιάσπαση του χώρου της Κεντροαριστεράς έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα στον χώρο.

Ξαναζεσταίνουν το σενάριο της μεγάλης Κεντροαριστεράς

Κλειδί για τις εξελίξεις θα αποτελέσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του κόμματος
ΕΛΙΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Οικολόγοι και Φιλελεύθεροι κατέγραψαν αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 18% παρ' όλα αυτά όμως το ΠΑΣΟΚ κατετάγη μόλις τέταρτο με 8%, ενώ το Ποτάμι έφτασε το 6,6% σε μία πανσπερμία δυνάμεων και κινήσεων που ξεπερνούν σε αριθμό τις 10 συνολικά (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι, Ευρώπη – Οικολογία, Π80, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2000, Νέοι Μεταρρυθμιστές,Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα).

Διαβλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυναμική να καταλάβει μία καθαρή πλειοψηφία αλλά και την ανάγκη να ανασυντεθεί ο χώρος για να διεκδικήσει μερίδιο εξουσίας και να σπάσει τον διπολισμό της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα και κινήσεις ξαναζεσταίνουν το σενάριο της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Κλειδί για τις εξελίξεις θα αποτελέσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του κόμματος ενώ σημαντικό στοιχείο για το νέο εγχείρημα θα είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συμμαχίες του νέου μορφώματος προς τα αριστερά.

ΠΑΣΟΚ: Aνοιξε το θέμα της ηγεσίας

Στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η μάχη για επόμενη μέρα μετά τις δηλώσεις του Θάνου Μωραΐτη ο οποίος έθεσε θέμα ηγεσίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορείται από την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι έχει ταυτιστεί με τη Ν.Δ. και ότι οδήγησε το κόμμα σε μία νέα ήττα αφού το ΠΑΣΟΚ έχασε 4 μονάδες από τις εκλογές του 2012.

Παράλληλα ζητούν αλλαγή κατεύθυνσης και υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα θα προωθήσει τις συζητήσεις για την Κεντροαριστερά, καθώς ο κ. Βενιζέλος αποτελεί persona non grata για την πλειοψηφία των κινήσεων και των κομμάτων του χώρου.

Στο στρατόπεδο των ανταρτών θα δώσουν μάχη για να τεθούν επικεφαλής οι: Φώφη Γεννηματά, Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που φέρεται να ελέγχει την κομματική βάση, έχει χαράξει την στρατηγική που θέλει το κόμμα ανοιχτό στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά και δημιουργία ισχυρού πόλου ο οποίος θα είναι πυλώνας κυβερνητικής σταθερότητας είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καλοκαίρι αναμένεται καυτό για το ΠΑΣΟΚ αφού το Φθινόπωρο το συνέδριο του κόμματος εκτιμάται ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

ΔΗΜΑΡ: Κόντρα για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την εκλογική συντριβή στο κόμμα κυριαρχούν δύο απόψεις: η βήμα προς βήμα προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει η πλειοψηφούσα ομάδα του κόμματος η οποία πρόσκειται στον Φώτη Κουβέλη και η συμμετοχή με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στην συγκρότηση της Μεγάλης Κεντροαριστεράς που υποστηρίζει η εσωκομματική αντιπολίτευση και ο Σπύρος Λυκούδης.

Μία ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να διευκολύνει τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει σε ένα διάλογο με τη Χαριλάου Τρικούπη για τη συνεργασία των δύο κομμάτων. Ηδη στελέχη της πλειοψηφίας έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους αμφισβητίες του Ευάγγελου Βενιζέλου εντός του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να λάβουν γνώση των εξελίξεων και να ανακαθορίσουν την μελλοντική τους στάση.

Ποτάμι: συζητήσεις με στελέχη αλλά τελικά πάει μόνο του

Στο Ποτάμι βλέπουν με ενδιαφέρον τις κινήσεις για την Κεντροαριστερά αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε ένα διάλογο που θα αμφισβητήσει την αυτονομία του κόμματος και θα δώσει την εντύπωση ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο στόχος το Ποτάμι ακυρώνει την παρουσία του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμετέχει σε κανένα διάλογο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και καλοβλέπει τη μεταγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού στο Ποτάμι εάν δεν ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις στην Κεντροαριστερά. Εξάλλου η εκλογή του Μιλτιάδη Κύρκου στην Ευρωβουλή δείχνει ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων της ανανεωτικής αριστεράς πήγε στο Ποτάμι και τίμησε τον γιό του ιστορικού ηγέτη Λεωνίδα Κύρκου.

Κινήσεις και προσωπικότητες

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις στο θέμα της ηγεσίας του κόμματος θα καθορίσουν αν θα επιστρέψουν στο προσκήνιο συγκεκριμένα πρόσωπα
Κινήσεις της Κεντροαριστεράς (Π80, νέοι μεταρρυθμιστές κ.ά.) προσβλέπουν στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς αφού επί της ουσίας αποτελούν κινήσεις που προέρχονται από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις στο θέμα της ηγεσίας του κόμματος θα καθορίσουν εάν θα επιστρέψουν στο προσκήνιο προσωπικότητες όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Πέτρος Ευθυμίου κ.α.

Ομως και στελέχη, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που θα έβλεπαν θετικά μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη επιμελητηρίων που έχουν ενταχθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή στήριξαν το ευρωψηφοδέλτιο του, αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ για να τοποθετηθούν για την επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς.