Log in
A+ A A-

Υποβρύχια: Εφτασε η δικογραφία, έκλεισε η Βουλή (Ρεπορτάζ του thetoc.gr)

Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι την ημέρα που η Βουλή έκλεισε εσπευσμένα τις εργασίες της λόγω θερινών τμημάτων και κατά συνέπεια οδηγηθήκαμε σε παραγραφή όλων των πιθανών υποθέσεων με πρωταγωνιστές μέλη των κυβερνήσεων, είχε φτάσει στο Κοινοβούλιο δικογραφία η οποία άνοιγε ζήτημα ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου σε σχέση με την περιβόητη υπόθεση των υποβρυχίων.

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό έγγραφο που απέστειλαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριανός και Πόπη Παπανδρέου η δικογραφία σχηματίστηκε κατόπιν της υποβολής εκ μέρους της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της συνεδρίασης της Βουλής (Δεκέμβριος 2013) «καθόσον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από την 17/10/2010 και εντεύθεν»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αποστείλει τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας (18/12/2013) κατά την οποία είχε διεξαχθεί μαραθώνια συζήτηση και τελικά είχε καταψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει στο στόχαστρο της τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο αποδίδοντας του τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Η «πορεία» του φακέλου ξεκινά στις 20/12/2013 όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκέφτηκε την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου και κατά σύμπτωση τερματίζει στη Βουλή πέντε ημέρες (30/5/2014) , δια χειρός του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και πρωτοκολλείται στις 4/6, ακριβώς την μέρα που έκλεισε η Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ήδη λόγο για κυβερνητική μεθόδευση που στερεί από την αντιπολίτευση όλα τα όπλα που διαθέτει προκειμένου η υπόθεση να διαλευκανθεί.

Και αυτό διότι οι όποιες ευθύνες των πρώην υπουργών έχουν παραγραφεί και έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Θεωρητικά βέβαια θα μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, αλλά ακόμα και αν το αίτημα της υπερψηφιζόταν από την Ολομέλεια του Σώματος (πράγμα αμφίβολο αφού απαιτούνται 151 ψήφοι) το Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξέταζε στην συνέχεια την υπόθεση θα αποφάσιζε ότι οι όποιες ευθύνες των υπαιτίων θα είχαν παραγραφεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι το απρόσμενο κλείσιμο της Βουλής στις 4 Ιουνίου –αρκετές εβδομάδες πριν από ότι συνηθίζεται- είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Μεταξύ των όσων καταλόγιζαν στη κυβέρνηση ήταν και το θέμα της παραγραφής των δικογραφιών που είχαν φτάσει στο Κοινοβούλιο και αφορούσαν μέλη των κυβερνήσεων.

Ανταλλάσσουν πυρά ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ

Για «χυδαιότητες και κραυγαλέες αντιφάσεις» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ. Κάνει λόγο για «δήθεν φάκελο δικογραφίας» και τονίζει ότι «κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την επιλογή να στοχεύσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτίθεται και ηττάται κοινοβουλευτικά και πολιτικά».

Αναφέρει μεταξύ άλλων η Χαριλάου Τρικουπη

Την επόμενη της συζήτησης του Δεκεμβρίου 2013 για τη απορριφθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κωνσταντόπουλου - αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματος της - κατέθεσε στην εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής ,γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της «από υπηρεσιακό καθήκον» και «χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή.

Επρόκειτο για μια παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση κατά παραβίαση του Συντάγματος. Καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει οποιαδήποτε δήθεν προκαταρκτική εξέταση ή πολύ περισσότερο να κάνει οποιαδήποτε δήθεν αξιολόγηση.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Θέσαμε υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Διαφθοράς όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως προέκυψαν από τη συζήτηση στη Βουλή. Και με τα δεδομένα αυτά, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι προέκυψαν στοιχεία προς διερεύνηση, περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου. Κι εκείνοι έκλεισαν τη Βουλή!

Με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο αποδείχθηκε ότι Σαμαράς-Βενιζέλος, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, είναι συνέταιροι όχι μόνον στην καταστροφή του ελληνικού λαού και της χώρας, αλλά και στην διάπραξη ή τη συγκάλυψη των πιο σοβαρών εγκλημάτων κατά του δημοσίου»