Log in
A+ A A-

Τσίπρας προς Σαμαρά-Βενιζέλο: "Οδηγήστε τη χώρα συντεταγμένα σε εκλογές"

Ονομαστικό προσκλητήριο και άνοιγμα σε ΔΗΜΑΡ αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Το σημείο αυτό μαζί με την αυτοκριτική σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κόμματος, και την προσωπική επίθεση κατά των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου ήταν τα τρία χαρακτηριστικά που έδωσαν τον τόνο.

Χαρακτηρίζοντας ο ίδιος «κρίσιμη» τη συνεδρίαση της Κ.Ε., ξεκίνησε τα πολιτικά ανοίγματά του από μια διπλή διαπίστωση: «Χωρίς εμάς δεν γίνεται» (σ.σ. η ανατροπή του μνημονίου κ.ο.κ.) αλλά και «με εμάς μόνο γίνεται;».
Και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για «τη συγκρότηση του νέου συνασπισμού εξουσίας», ζήτησε από τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών, ούτε να σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα άχαρο πόλεμο αμφιβολιών.
Συνεπώς, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση συμμαχίας απευθύνεται στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους Πρασίνους, τις δυνάμεις που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του στην Κομισιόν, ακόμη όμως και προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, που αμφισβητούν ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου.

Επιπλέον -επιβεβαιώνοντας τις αποκλειστικές πληροφορίες του theTOC.gr.- απευθύνθηκε προς το κόμμα του Φ. Κουβέλη. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε την εξής αναφορά: «Παρακολουθούμε, τέλος, τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται από σημαντικό μέρος παλιών μας συντρόφων, μετά την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ. Δεν είμαστε χαιρέκακοι. Είχαμε, όμως, προειδοποιήσει για τη λάθος πορεία. Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενοι όμως απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».
Και, κάνοντας ένα ακόμη πιο συγκεκριμένο βήμα στην πρόταση συμμαχίας, κατέθεσε πρόγραμμα με στόχους όπως: Άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο και ξήλωμα των μνημονιακών νόμων. Επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και αναδιανομή εισοδήματος. Καθιέρωση της απλής αναλογικής.

«Εχουμε πρόβλημα..»

Περισσότερο αυτοκριτικός για την κομματική λειτουργία -είναι χαρακτηριστικό ότι ανέλαβε και το μερίδιο των προσωπικών του ευθυνών- σημείωσε ότι πίσω από τα οργανωτικά προβλήματα κρύβεται «ένα μεγάλο και κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα». Και εκεί ήταν που υπογράμμισε φαινόμενα πολυφωνίας ή «όταν δίνουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ενιαία κομματική λειτουργία, όπως συναποφασίσαμε στο συνέδριο». Ενώ ανέδειξε, τέλος, και προβλήματα, μεταξύ άλλων, σοβαρότητας και πολιτικής υπευθυνότητας στην υπεράσπιση δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων».

Σχεδιάζουν νέα «Ιουλιανά»

Στο τρίτο κεφάλαιο της ομιλίας του, αυτό με την επίθεση κατά της κυβέρνησης, τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο: «Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τα λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί. Να σταματήσετε να παίζετε με το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Να σταματήσετε να σχεδιάζετε νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές. Και να οδηγήσετε τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για το τόπο. Κάθε άλλη προσπάθεια, θα είναι προσπάθεια χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης. Προσπάθεια συνειδητή, διευκόλυνσης των πιστωτών και ζημίωσης της χώρας. Καθαρές κουβέντες...».

thetoc.gr