Log in
A+ A A-

Σπείρα εξαπατούσε ταμεία και δημόσιο

Ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και 7,8 εκατ. στο Δημόσιο εκτιμάται ότι προκλήθηκε από τη δράση κυκλώματος εικονικής ασφάλισης εργαζομένων, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας μετά την ολοκλήρωση της προδικαστικής έρευνας για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 18 άτομα, εκ των οποίων 15 άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 67 ετών. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι είχαν στήσει από το 2010 έως το 2013 «μηχανισμό» εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο έναν 54χρονο λογιστή - οικονομικό διευθυντή αλυσίδας γυμναστηρίων.

Επιπλέον, οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν αρκούνταν μόνο στα κέρδη, που απέκτησαν παρανόμως από την αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μεγιστοποιούσαν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων, από την μη καταβολή δεδουλευμένων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι απασχολήθηκαν ως καθαριστές, δεν καταβλήθηκαν μισθοί, επιδόματα και δώρα που δικαιούνταν. Έπειτα από πιέσεις των εργαζομένων τούς πλήρωναν ελάχιστα χρήματα, τα οποία δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική τους εργασία, ενώ τους υπόσχονταν ψευδώς ότι στο μέλλον θα τους εξοφλήσουν.
Με την τακτική αυτή οι κατηγορούμενοι απέφευγαν, εκτός των άλλων, να καταβάλλουν τους προβλεπόμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ., ενώ διαπιστώθηκαν και περαιτέρω παραβάσεις της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, σε βάρος των εργαζομένων.