Log in
A+ A A-

Συρία: Ισλαμιστές απελευθέρωσαν Αμερικανό δημοσιογράφο

Ανακούφιση στις ΗΠΑ αλλά και στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η απελευθέρωση ενός Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος παρέμεινε όμηρος ισλαμιστών στην Συρία για τουλάχιστον δυο χρόνια.

Ο λόγος για τον Peter Theo Curtis, ο οποίος υπολογίζεται ότι απήχθη τον Οκτώβριο του 2012, παραμένοντας όλο αυτό το χρονικό διάστημα στα χέρια της οργάνωσης Αλ - Νούσρα, που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Συρία.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Curtis παραδόθηκε σε ειρηνευτική αντιπροσωπεία του του ΟΗΕ στο Golan Heights, περιοχή η οποία βρίσκεται υπό Ισραηλινό έλεγχο.  Στην συνέχεια, υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο 45χρονος δημοσιογράφος έχει ήδη αναχωρήσει από την Συρία και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα και την οικογένειά του.

Η απελευθέρωση του Curtis αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται μόλις πέντε ημέρες μετά την φρικτή δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του ISIS.

Όπως υποστηρίζει η Αμερικανική πλευρά, ο Λευκός Οίκος δεν ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν η οργάνωση έλαβε κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα για να τον παραδώσει.

"Μια εβδομάδα μετά από μια ανείπωτη τραγωδία, είμαστε ανακουφισμένοι για το γεγονός ότι ο Theo Curtis επιστρέφει στο σπίτι του, έπειτα από ένα τόσο μακρό χρονικό διάστημα κατα το οποίο κρατήθηκε όμηρος", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρυ.

Από την πλευρά της, η μητέρα του δημοσιογράφου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσοι στήριξαν ηθικά την οικογένειά της στην αγωνιώδη περίοδο της κράτησης του γιου της.