Log in
A+ A A-

Ιράκ: Λύθηκε η πολιορκία στην πόλη Αμερλί

Αποφασιστική νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους πέτυχαν οι δυνάμεις του Ιρακινού Στρατού, λύνοντας την πολιορκία της πόλης Αμερλί, που είχε περικυκλωθεί εδώ και δυο μήνες από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι στόχευαν σε μαζική εξόντωση του πληθυσμού.

Πρόκειται για μια πόλη 20.000 κατοίκων, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στην μειονότητα των Σιιτών Τουρκμέν, που θεωρούνται αίρεση για τους φανατικούς ισλαμιστές του ISIS.

"Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης για το Ιράκ και τους κατοίκους της Αμερλί", δήλωσε από την πλευρά του στο CNN ο απόστρατος αξιωματικός, Καλίντ αλ Αμερλί, που κατάγεται από την πόλη.

Η είδηση προκάλεσε κύμα ξέφρενων πανηγυρισμών στην Αμερλί, με κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους κυματίζοντας την Ιρακινή σημαία και πυροβολώντας στον αέρα, σε ένδειξη χαράς και ανακούφισης για τον κίνδυνο που απομακρύνθηκε.

Οι δυνάμεις του ISIS αποδυναμώθηκαν στην περιοχή λόγω των Αμερικανικών βομβαρδισμών, με την διεθνή κοινότητα να στρέφεται τώρα στην εντατικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, η οποία πλήττεται από ανέχεια και έλλειψη σε βασικά ιατρικά είδη.