Log in
A+ A A-

Πρωτιά Μέρκελ στις εκλογές της Σαξονίας

Η άνετη είσοδος στην τοπική Βουλή του αντιευρωπαϊκού Κόμματος "Εναλλακτική για την Γερμανία" (AfD) αλλά και η άνετη πλειοψηφία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ (39,8%), είναι τα βασικότερα στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης στην Σαξονία (πρώην Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία).

Ειδικότερα, η AfD, που ιδρύθηκε το 2013 από τον οικονομολόγο Μπερντ Λούκε, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξεως του 9,6%.  Πρόκειται για μια νέα δύναμη, η οποία αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική και την προσπάθεια διάσωσης του ευρώ.

Στα περαιτέρω, οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλον κυβερνητικό εταίρο για την ανατολική Σαξονία, αφού το κόμμα που τους πλαισιώνει σε Ομοσπονδιακό επίπεδο (Ελεύθεροι Δημοκράτες) δεν συγκέντρωσε το 4,3%.  Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, που συγκέντρωσαν 12,5%.

Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η Αριστερά (Die Linke) με 18,6%, οι Πράσινοι έλαβαν 5,3%, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ακροδεξιού κόμματος NPD.