Log in
A+ A A-

Τουρκικά όπλα στα χέρια τζιχαδιστών

Οπλισμός και πυρομαχικά που προέρχονται από την Τουρκία, βρέθηκαν στα χέρια των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Taraf».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κατά την διάρκεια μαχών  μεταξύ των ακραίων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των δυνάμεων των Πεσμεργκά  (Κούρδοι στρατιώτες) στο Έρμπιλ του Βόρειου Ιράκ, αποκαλύφθηκε ότι, οι τζιχαντιστές κατείχαν  οπλισμό και κυρίως  πυρομαχικά που κατασκευάζει η  τουρκική εταιρεία αμυντικών συστημάτων MKE, η οποία ελέγχεται πλήρως από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Τα στοιχεία  αυτά,  καθώς και πολλά άλλα προστίθενται στο φάκελο των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, που ενισχύουν την άποψη ότι η Τουρκία  δεν είναι  και ιδιαίτερα πρόθυμη να συστρατευθεί με τις ΗΠΑ για την εξουδετέρωση  των μαχητών του Ι.Κ.,  που έχει «απλωθεί» σε Συρία και Ιράκ, ελέγχοντας στρατηγικής αξίας περιοχές.  

Αξιολογείται ως πολύ κρίσιμη για την πορεία των αμερικανό-τουρκικών σχέσεων,  η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ,  Τσάκ Χέϊγκελ (Chuck Hagel), στην Άγκυρα και οι συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν, τον Τούρκο Πρωθυπουργο κ.Νταβούτογλου , τον Υπουργό Άμυνας κ. Γιλμάζ και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Οζέλ.

Ο Αμερικανός  Υπουργός Άμυνας, μεταξύ άλλων ζήτησε,  η Τουρκία να σταματήσει να είναι η χώρα από την οποία διέρχονται οπλισμός και πυρομαχικά με προορισμό τους τζιχαντιστές  και ακόμη, να επιτρέψει την χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης του Incirlik  στη νότια Τουρκία,  για πιθανές αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους.