Log in
A+ A A-

Τουρκία: Αποφασίζουν για το Ισλαμικό Κράτος

Στην Τουρκία είναι στραμμένα τα βλέμματα της Διεθνούς Κοινότητας, αφού, μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, αναμένεται να έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το κατά πόσον θα συνδράμει δυναμικά στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

 

Παρά το γεγονός ότι, από πλευράς της ηγεσίας της χώρας, είχε ληφθεί η απόφαση να μην υπάρξει ενεργή εμπλοκή στην Αμερικανική Συμμαχία, τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα έχουν αλλάξει.  Βασική αιτία έχει αποτελέσει το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές έχουν πλησιάσει επικίνδυνα τα Συριο-Τουρκικά σύνορα, ενώ απειλείται με λεηλασία και καταστροφή το μνημείο του παππού του Ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το οποίο, αν και βρίσκεται στην Συρία, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της χώρας και είναι περικαλυμμένο με την Τουρκική σημαία.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέψευσε ότι οι Ισλαμιστές απειλούν άμεσα το μνημείο, ξεκαθάρισε όμως ότι, σε ανάλογη περίπτωση, η απάντηση της χώρας θα είναι άμεση και δυναμική.

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, διευκρινίστηκε την Τετάρτη ότι εάν οι τζιχαντιστές επιτεθούν στην Τουρκία, που αποτελεί μέλος της Συμμαχίας, θα υπάρξει επέμβαση για την προστασία της.