Log in
A+ A A-

Ποιό μήνυμα στέλνει στην Τουρκία η τριμερής του Καΐρου

Κοινό και ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, σε μια περίοδο κορύφωσης της προκλητικότητας της Αγκυρας, στέλνει η τριμερής σύνοδος κορυφής του Καϊρου και η απόφαση για την επίσπευση οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου.  Η απόφαση των τριών ηγετών να οριοθετηθούν, μέσα από την ταχύτερη δυνατή διαδικασία – θαλάσσιες ζώνες όπου αυτό δεν έχει γίνει, καθώς και το σαφές αίτημα προς την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπτρου σηματοδοτούν ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις.

Κοινό μέτωπο κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα

Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες και αναλυτές, το εν λόγω μήνυμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς η ασυγκράτητη τουρκική προκλητικότητα, διαμορφώνει δραματικές και επείγουσες ανάγκες επαναβεβαίωσης και περιφρούρησης της γεωπολιτικής σταθερότητας. Η δε διαμόρφωση ενός νέου, κοινού μετώπου με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου θεωρείται ότι μπορεί να φέρει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους πυλώνες και τους άξονες αυτής της σταθερότητας.

Και τις τρεις χώρες – Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο - ενώνει η επιθετική πολιτική της Αγκυρας. Η Τουρκία ατέχει το 40% του κυπριακού εδάφους, απειλεί την Ελλάδα αμφισβητώντας τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Θράκη και συνεχίζει έναν ακήρυκτο πόλεμο εναντίον της Αιγύπτου μετά το πραξικόπημα κατά του Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι δειργασίες για την κοινή ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου είχαν ξεκινήσει πέρσι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνεχίστηκαν φέτος και πάλι στον ΟΗΕ και κατέληξαν με συμφωνία στη Λευκωσία. Η δε σημερινή σύνοδος στο Κάιρο αποτελεί και την κορύφωση μίας συνεργασίας που μπορεί – υπό προϋποθέσεις - να αποφέρει σημαντικά οφέλη και στις τρεις χώρες, με κομβική παράμετρο την ενίσχυση των θέσεών τους στο ενεργειακό διπλωματικό πόκερ που παίζεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστική του νέου κλίματος, και του νέου άξονα που διαμορφώνεται, είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Κάιρο, ο οποίος χαρακτήρισε την τριμερή σύνοδο με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι «θεμέλιο μίας πολυσήμαντης συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου γεωπολιτικής σταθερότητας, ενεργειακής ασφάλειας, πόλεμο της τρομοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης».

Το κοινό ανακοινωθέν του Καϊρου

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρεται ότι «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

thetoc.gr