Log in
A+ A A-

Μάλι: Έφοδος των ειδικών δυνάμεων, φόβοι για τους ομήρους

Βαριά πυρά ακούστηκαν -σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλείται το Reuters- από το εσωτερικό του ξενοδοχείου στο Μάλι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούν ένοπλοι τζιχανστιστές. Σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, οι ένοπλοι βρίσκονται στο έβδομο όροφο του ξενοδοχείου καθώς οι ειδικές δυνάμεις προχωρούν

Οι ειδικές δυνάμεις επιχειρούν μέσα στο ξενοδοχείο και ασφαλίζουν τον κάθε όροφο σιγά-σιγά, απελευθερώνοντας ομήρους που βρίσκονται στα δωμάτιά τους, αναφέρει πηγή ασφαλείας στο Reuters. Εν τω μεταξύ, γαλλικές ειδικές δυνάμεις έχουν φτάσει στο ξενοδοχείο για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, το υπουργείο Ασφαλείας του Μαλί ανακοίνωσε πως τρεις από τους δράστες της ομηρίας έχουν σκοτωθεί, ενώ οι υπόλοιποι υπό την πίεση των ειδικών δυνάμεων της χώρας κατευθύνονται προς την οροφή του κτιρίου. Ο αριθμός των ομήρων που κρατούν ακόμη οι δράστες στο κτίριο δεν έχει εξακριβωθεί.

Σύμφωνα με τον Guardian, από τους 170 ομήρους, 80 έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής. Εξ αυτών 20 Ινδοί, 12 Γάλλοι, 7 Αλγερινοί, 6 Αμερικάνοι, 6 Τούρκοι, 4 Κινέζοι, 2 Γερμανοί και 1 από την Γουινέα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, υποστηρικτές μιας ομάδας που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα ισχυρίζονται μέσω twitter πως είναι υπεύθυνοι για την επίθεση και την ομηρία στο ξενοδοχείο. Πρόκειται για την οργάνωση Al Mourabitoun.

Εν τω μεταξύ, ο Bret McGurk, εντεταλμένος σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε στο MSNBC πως είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για το αν η επίθεση στο Μάλι σχετίζεται με τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι. Οι ομάδες που δρουν στο Μάλι δεν διατηρούν ιδιαίτερες συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, φέρεται να είπε ο McGurk.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάνει και τους 15.

Ο τρόμος ξαναχτυπά στο Μάλι

Ο τρόμος ξαναχτυπά λίγες μόλις μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, καθώς τζιχαντιστές, επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Radisson στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό και κρατούν ομήρους.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 9 νεκρούς- επιβεβαιωμένα 3 θύματα- Βέλγοι και Γάλλοι. Οι τζιχαντιστές άφησαν ελεύθερους μόνο μουσουλμάνους, όσους μπορούν να απαγγείλουν εδάφια από το Κοράνι! Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχουν απελευθερωθεί συνολικά απελευθερώθηκαν 80 άτομα από τα 170 που βρίσκονταν αρχικά σε ομηρία. Όπως αναφέρει το CNN, στην επιχείρηση διάσωσης παρέχουν βοήθεια και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ανάμεσα στους ομήρους είναι Γάλλοι, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κρατούνται 6 υπάλληλοι των Turkish Airlines, τουλάχιστον επτά Κινέζοι τουρίστες και εργαζόμενοι στην Thales. Ανάμεσα στους ομήρους ήταν και προσωπικό της Air France. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπαρτμεντ είναι πιθανόν να βρίσκονται ανάμεσα στους ομήρους και αμερικανοί πολίτες.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το AFP δείχνει εικόνες από το εσωτερικό του ξενοδοχείου: