Log in
A+ A A-

Αυξήθηκαν οι ευρωπαίοι μετανάστες στην Βρετανία

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο πληθυσμός των μεταναστών στη Βρετανία κατά την περίοδο μεταξύ του Ιουλίου του 2012 και του Ιουνίου του 2013.

Συνολικά, 182.000 περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν να ζήσουν στη χώρα από όσους έφυγαν, αριθμός κατά 15.000 μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο την προηγούμενη 12μηνη περίοδο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τον καθαρό αριθμό των μεταναστών που έρχονται στη Βρετανία σε λιγότερους από 100.000 το χρόνο.

Ενώ ο καθαρός αριθμός των μεταναστών από χώρες εκτός Ευρώπης μειώθηκε, αρκετά αυξημένος ήταν ο αριθμός των μεταναστών από την ΕΕ. Τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών δείχνουν ότι το 12μηνο έως τον Ιούνιο του 2013 ήρθαν στη Βρετανία 118.000 μετανάστες από την ενωμένη Ευρώπη.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 37.000 Πολωνοί, που αποτελούν εδώ και λίγα χρόνια τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στη χώρα. Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία σημειώνει ότι εντοπίζεται μία «στατιστικά σημαντική» αύξηση στον αριθμό μεταναστών από τις χώρες του νότου που διέρχονται οικονομική κρίση.

Από την Ε.Ε. των 15, κατηγορία στην οποία υπάγονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι αφίξεις ήταν 59.000, αρκετά αυξημένες σε σύγκριση με τις 41.000 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Άλλα στοιχεία που δόθηκαν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα δείχνουν τη μεγάλη αύξηση στην εγγραφή για τη λήψη του λεγόμενου Αριθμού Εθνικής Ασφάλισης, που εκδίδεται σε όποιον θέλει να εργαστεί στη Βρετανία.

Κατά το 12μηνο έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους υπήρξαν 9.286 νέες εγγραφές Ελλήνων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Βρετανίας. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως περίπου του 31% σε σχέση με την προηγούμενη 12μηνη περίοδο.

Αντιστοίχως η αύξηση των εγγραφών Ιταλών ήταν 52%, των Πορτογάλων 45% και των Ισπανών 40%.

Τα νέα στοιχεία έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον κ. Κάμερον των σχεδίων του για περιορισμό της πρόσβασης των Ευρωπαίων μεταναστών στο σύστημα των βρετανικών κρατικών επιδομάτων. Ο κ. Κάμερον ανέφερε επίσης ότι ακόμα και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να λειτουργεί υπό όρους.

Το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι δε θα πρέπει να συγχέονται τα οι θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες, μεταξύ των οποίων η ελευθερία μετακίνησης, με την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων έναντι μη κοινοτικών μεταναστών χωρίς χαρτιά.

ΣΚΑΪ