Log in
A+ A A-

Ο κόσμος φοβάται την απόλυτη κυριαρχία Ερντογάν

Έντονη είναι ανησυχία σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις για τη στάση που θα κρατήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην νέα περίοδο που διαμορφώνεται μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος εναντίον του.

Σε πολιτικό επίπεδο ο κύριος φόβος είναι ότι ο τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ώθηση που του έδωσε η αποτυχία της στάσης εναντίον του για να διαλύσει αυτό που αποκαλεί «παράλληλο κράτος» του Γκιουλέν σε στρατό, δικαιοσύνη και αστυνομία και να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του, προχωρώντας σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα του δίνει υπερξουσίες. Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε ομιλία που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του που έχασε τη ζωή του κατά τα επεισόδια της απόπειρας πραξικοπήματος.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί γείτονα προκαλεί ανασφάλεια σε όλους τους διεθνείς παίκτες που καλούν τον τούρκο πρέοδρο να επαναφέρει τάχιστα την κανονικότητα, να σεβαστεί το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα και να μην εκλάβει την αποτυχία του πραξικοπήματος ως μια λευκή επιταγή για να μετακινήσει την διακυβέρνηση της χώρας προς το αυταρχικότερο.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και ενώ το πραξικόπημα βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, οι ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έδωσαν τη στήριξή τους στον τούρκο πρόεδρο. Λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του, ο τελευταίος ωστόσο ήταν και παραμένει στα μάτια τους ένας παράγοντας ενδεχόμενης αστάθειας που μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία της χώρας του.

thetoc.gr