Log in
A+ A A-

Ελβετία: Συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί για Εδαφικό

Στήριξη Ο.Η.Ε. για επίλυση Κυπριακού

Το Εδαφικό αποτελεί κεντρικό θέμα των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, που πραγματοποιούνται από σήμερα, 7 Νοεμβρίου έως και τις 11 Νοεμβρίου 2016 στο Mont Pèlerin της Ελβετίας, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

Νωρίτερα το πρωί, κατέφθασε στο χώρο που διεξάγονται οι συνομιλίες και ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., Μπαν Κι Μουν.

 

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα παρουσία και των διαπραγματευτικών ομάδων και συμβούλων των δύο κοινοτήτων, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωσε ευτυχής που παρευρίσκεται στην Ελβετία και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ελβετική κυβέρνηση για τη φιλοξενία.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, παρευρέθηκε στην Ελβετία, προκειμένου να «ανοίξει» «αυτή την εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη Εξοχότατου κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Εξοχότατου κ. Μουσταφά Ακιντζί.»

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το κεφάλαιο του Εδαφικού, καθώς και άλλα αλληλένδετα θέματα, ενώ επεσήμανε ότι «οι δύο ηγέτες έχουν εκφράσει την ελπίδα τους ότι αυτή η συνάντηση θα ανοίξει τον δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση να κάνουν το παν για να πετύχουν λύση εντός του 2016.»

Επαίνεσε τις προσπάθειες που έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές, τη «σημαντική πρόοδο», όπως ανέφερε, που έχει σημειωθεί κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τόνισε, ωστόσο, ότι εκκρεμούν ακόμα θέματα για τα οποία «με ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα» οφείλουν να εργαστούν, ώστε να επιλυθούν όλα τα θέματα και κάλεσε τους δύο ηγέτες «να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη στιγμή και το μομέντουμ.»

«Η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί», υπογράμμισε ο κ. Μπα Κι Μουν, υποστηρίζοντας ότι «Η Κύπρος προσφέρει μια τεράστια ελπίδα στο παγκόσμιο ότι οι μακροχρόνιες διενέξεις μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων.»

Εξέφρασε, παράλληλα, «την πλήρη στήριξή» του, καθώς «και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών» στο να συμβάλλουν «με οποιονδήποτε τρόπο», ώστε να επιτευχθεί ο κοινός τους στόχος, «σεβόμενοι ότι το μέλλον της Κύπρου θα αποφασιστεί από τους Κυπρίους για όλους τους Κυπρίους.»

Τέλος, κάλεσε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο – όπως επίσης και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, να στηρίξουν τους ηγέτες στις προσπάθειες τους να ξεπεραστεί επιτέλους η διαίρεση της νήσου τους».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ παρέμεινε στη συνάντηση το μεσημέρι και στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε και στη συνέχεια αναχώρησε από το Mont Pèlerin.