Log in
A+ A A-

Η μάχη για τις εταιρείες άνθρακα οδήγησε στην εκτέλεση του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η αιφνιδιαστική εκτέλεση του θείου του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του να αποκτήσει τον έλεγχο των κρατικών εταιρειών άνθρακα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Νοτίου Κορέας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στη Σεούλ.

«Ο Γιάνγκ [Σονγκ-θαέκ] επενέβαινε πάρα πολύ στις κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις [...] που συνδέονται με τον άνθρακα, γεγονός που προκάλεσε διογκούμενα παράπονα από άλλες κρατικές οντότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναμ Γιάε-Τζουν, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με βουλευτή που παρακολούθησε την ενημέρωση.

Ο Γιάνγκ, που θεωρούταν το «νούμερο 2» του βορειοκορεατικού καθεστώτος, εκτελέσθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, αφότου κρίθηκε ένοχος για πλήθος κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για διαφθορά και συνωμοσία για πραξικόπημα.

Παράλληλα, ο κ. Ναμ ενημέρωσε τους βουλευτές πως ο νεαρός Κιμ «φαίνεται πως δεν έχει πρόβλημα» όσον αφορά τον έλεγχο της εξουσίας, προειδοποιώντας ωστόσο πως η Πιόνγκ Γιάνγκ ενδέχεται να προβεί σε προκλήσεις έναντι του Νότου στις αρχές του 2014.

ΣΚΑΪ