Log in
A+ A A-

Με ασκήσεις δυτικά της Κύπρου απαντά η Τουρκία στα γεωτρύπανα

Με την αναγγελία άσκησης του τουρκικού ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ απαντά η Τουρκία στην επερχόμενη γεώτρηση και τη σχετική navtex που εξέδωσε η Κύπρος δεσμεύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή. Ειδικότερα, η άσκηση του τουρκικού ναυτικού θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επικαλύπτοντας τμήματα των Οικοπέδων 5,6 και 7 σε μικρή απόσταση από το σημείο στο οποίο αναμένεται να φθάσει αργά την νύχτα το πλωτό γεωτρύπανο West Capella.

 

Όπως αναφέρει το militaire.gr, η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 697/17 με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή Δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού ΠΝ την 12 και 13 Ιουλίου δηλαδή την ημέρα άφιξης στην περιοχή της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων η οποία θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και έρευνες στην υπόψη περιοχή σύμφωνα με τις NAVTEX 257/17 και 258/17 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η περιοχή των ασκήσεων γειτνιάζει με την περιοχή γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με τις κυπριακές NAVTEX που εκδόθηκαν χθες κηρύσσεται απαγορευμένη ζώνη γύρω από το σημείο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί το γεωτρύπανο στο κοίτασμα Ονησιφόρος του Οικοπέδου 11 για διάστημα τριών μηνών όσο προβλέπεται να διαρκέσει η γεώτρηση.

Τα ανωτέρω έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν περιορίζεται στο Κυπριακό, έχει ευρύτερες διαστάσεις, τις τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες κ.τλ. Αφορά και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. «Θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» είπε.

thetoc.gr