Log in
A+ A A-

Νέα κλιμάκωση: Φρεγάτα στην Αν. Μεσόγειο στέλνει η Τουρκία

Featured Νέα κλιμάκωση: Φρεγάτα στην Αν. Μεσόγειο στέλνει η Τουρκία

Την φρεγάτα Γκιοκτσέαντα έστειλε στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων για να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του West Capella που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, κυπριακά αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, η ανακοίνωση για την αποστολή της φρεγάτας έγινε από το ίδιο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella... το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το θερμόμετρο δείχνει να ανεβαίνει στην περιοχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον ένα πλήθος από πολεμικά πλοία διαφόρων χωρών βρίσκονται στην περιοχή. Στο λιμάνι της Λάρνακας έχουν αγκυροβολήσει από χθες δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου «Φρεν», ενώ πέριξ του οικοπέδου 11 όπου πραγματοποιούνται οι γεωτρήσεις βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και το ελληνικό κανονιοφόρο «Νικηφόρος».

Παρά τις τουρκικές κινήσεις πάντως αναλυτές στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική κλιμάκωση της έντασης λόγω των γεωτρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς στη συγκεκριμένη διαδικάσια διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα μεγάλων χωρών όπως η Γαλλία -μέσω της εταιρίας TOTAL που διεξάγει τη γεώτρηση- αλλά και οι ΗΠΑ, καθώς η Exxon έχει επίσης συμφέροντα στα τεμάχια της περιοχής.

Η τουρκική κίνηση έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Νωρίτερα, τοποθέτηση σε υψηλούς τόνους πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναφέρθηκε στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας στο ΑΠΕ και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει. «Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Το πρωί της Πέμπτης Ο ΟΗΕ πάντως εκφράζει την ανησυχία του για την ρητορική της Αγκυρας. Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ερωτώμενος αν ο διεθνής οργανισμός ανησυχεί για πιθανή ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά και προφανώς ανησυχούν από τις συνεχείς εντάσεις σε αυτή την περιοχή. Σε σχέση με το μέλλον της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, μετά το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «είναι ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών στο Κραν Μοντανά ότι η διαφορά ήταν ακόμη αρκετά μεγάλη κι η διάσκεψη έπρεπε να κλείσει». Πάντως «τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και διαθέσιμα και στη διάθεση των πλευρών που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία» και ισχύει ο διευκολυντικός τους ρόλος». Ο κ. Ντουζαρίκ αναφέρθηκε στην αναμενόμενη άφιξη του Έσπεν Μπαρθ 'Αιντα στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Προφανώς» είπε «πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα μέρη. Είναι καιρός προβληματισμού για όλα τα μέρη».

thetoc.gr