Log in
A+ A A-

Mια ημέρα χάους στη Γαλλία

Στην κεντρική πλατεία Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι μεταφέρθηκαν από τις 19.00 και μετά, τοπική ώρα, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, ενώ η ηρεμία επήλθε σταδιακά στα άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η δε Λεωφόρος των Ηλύσιων άνοιξε στην κυκλοφορία.

Ομάδες ιδιαίτερα επιθετικών νέων που αναμείχθηκαν με τα κίτρινα γιλέκα, κατέκλυσαν την πλατεία, έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν τα γύρω από την πλατεία μαγαζιά. Πάνω από 400 συλλήψεις στις Βρυξέλλες σε διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τα δακρυγόνα, και διέλυαν συνεχώς τα υποτυπώδη οδοφράγματα που προσπαθούσαν να στήσουν.

Ένα ελικόπτερο κινήθηκε για ώρα πάνω από την πλατεία φωτίζοντάς την. Να σημειωθεί ότι η πλατεία της Ρεπουμπλίκ ήταν το σημείο κατάληξης της πορείας για το κλίμα που είχε ξεκινήσει στις 14.00 τοπική ώρα από την πλατεία Νασιόν. Η πορεία αυτή έγινε με μεγάλη ηρεμία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής έως ότου κατέληξαν στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ και αναμείχθηκαν με τους ταραξίες που ήδη τους περίμεναν.

Εντουάρ Φιλίπ: Πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα»

Από το απόγευμα, πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας συνέχισαν μέχρι αργά να αντιμετωπίζουν βίαια επεισόδια. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τις πόλεις Μπορντώ, Μασσαλία, Τουλούζη, Λυόν, Σαιν Ετιέν, Ναντ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας στις 20.00 τοπική ώρα είχαν γίνει 1.385 προσαγωγές εκ των οποίων 920 στο Παρίσι.

Σε προσωρινή κράτηση οδηγήθηκαν 974 άτομα εκ των οποίων 619 στο Παρίσι. Περισσότεροι από 100 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Παρισιού. Οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα υπολογίσθηκαν στις 125.000 με 10.000 στο Παρίσι. Πιο αποτελεσματική η νέα στρατηγική της αστυνομίας, αλλά σταθερά στις διεκδικήσεις τους τα κίτρινα γιλέκα

Η 1η Δεκεμβρίου σημαδεύτηκε στην πρωτεύουσα από τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών και πολλές συνοικίες του κέντρου βυθίστηκαν στο χάος. Η Αψίδα του Θριάμβου, εμβληματικό μνημείο της χώρας, βεβηλώθηκε. Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στο Παρίσι.

Πολλές ξένες πρεσβείες συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στην πρωτεύουσα ή να αναβάλουν το ταξίδι τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για μια “θλιβερή ημέρα” στο Παρίσι.

Πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι τόποι της εξουσίας, έχουν αποκλειστεί με ξύλινα πλαίσια.

Περίπου εκατό άτομα συνελήφθησαν χθες και στις Βρυξέλλες με ευκαιρία μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων», που συγκέντρωνε περίπου 400 ανθρώπους τις πρώτες απογευματινές ώρες, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.