Log in
A+ A A-

Εκδήλωση Μόνιμης Αντιπροσωπείας Ελλάδος ΟΗΕ για ΑμεΑ

Στο πλαίσιο των εργασιών της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (με αρμοδιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα), διοργανώθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη, τη Διεθνή Συμμαχία για την Αναπηρία και τη Διεθνή Κοινοπραξία για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη, παράλληλη εκδήλωση με θέμα την αναγνώριση και συμπερίληψη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία στη διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η σπουδαιότητα του να συνεκτιμηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, στο πλαίσιο της συζήτησης για τους βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, ο οποίος και περιέλαβε την αναπηρία στους στόχους της Αναπτυξιακής Ατζέντας του ΟΗΕ μετά το 2015.

Κεντρικοί εισηγητές στη σημερινή εκδήλωση ήταν ο ΜΑ της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Μιχάλης Σπινέλης - ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση - ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ivan Simonovic, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στον ΟΗΕ Πρέσβης Thomas Mayr-Harting. Οι εισηγητές μίλησαν για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σοβαροί και ποικίλοι περιορισμοί που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι με αναπηρία και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα περίοδος ερωταπαντήσεων όπου αναδείχθηκαν πολυεπίπεδες πτυχές του ζητήματος.

Επισημαίνουμε μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που ακούστηκαν κατά τις παρεμβάσεις των ομιλητών:

- Ο αριθμός των ανθρώπων με αναπηρία, ανά τον κόσμο, ανέρχεται και ίσως ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο
- Το 80% των ανθρώπων αυτών ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο
- Η αναπηρία δεν είχε συμπεριληφθεί στους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας (Millennium Agenda)
- Σημείο ορόσημο για την αναγνώριση και το σεβασμό της πανανθρώπινης αξιοπρέπειας των ανθρώπων με αναπηρία ήταν η υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 2006, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία
- Το κεντρικό σλόγκαν της προσπάθειας της παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων με αναπηρία να αναγνωριστεί η πολύπλευρη φύση του ζητήματος, να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί και να αντιμετωπιστούν οι πολυεπίπεδες διακρίσεις είναι το «Τίποτε για εμάς χωρίς εμάς» ("Nothing about us without us")

Κλείνοντας την εκδήλωση, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή, ο ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, υπογράμμισε την υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να δώσει ισχυρή έμφαση στην αρχή της ισότητας των ευκαιριών για τους ανθρώπους με αναπηρία, καθώς επίσης και να εξασφαλίσει ότι θα δοθεί κορυφαία προτεραιότητα στις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες.